og så: Björn Söder

Jeg føler meg vel programforpliktet til å si noe om Björn Söder og det han har å si.
Det er bare det at jeg synes jeg har sagt det så mange ganger før:
det er språket som er luringen her.

Björn Söder sier at samer ikke er svensker. Og det har han jo helt rett i. Også når vi ser bort fra at for eksempel jeg er norsk. Det er liksom litt det som er greia med sameting, morsmålopplæring i skolen, vern av reindrift og så videre: vi er ikke svensker. Vi er samer.
Derimot er vi jo ofte svenske. (IKKE JEG!)
Det litt artige med Söders uttalelse er jo at han, ved å si at samer ikke er svensker, med dette innrømmer at land en gang ble annektert og at Sverige ligger på terriotoriet til to folk. For vi kom jo liksom ikke utenifra. Og vi er jo ikke svenske. Men vi bor jo her. Med vår lille nasjon.
Det skumle er at Söder sier "og det accepterar vi". Det er skummelt fordi det er plutselig er opp til svenskene å akseptere hvem som bor i Sverige, når Sverige også er landet til samene.
Her skal varselklokkene begynne å ule. Men ikke ved uttalelsen "samer er ikke svensker."
Så har han jo ett og annet å si om jøder og kurdere også og der bør varselklokkene gå av med en eneste gang.

En rekke samer har på diverse forum uttalt seg med indignasjon og forutretther mot Söder. Og med rette. Bortsett når de begynner på visa "hvem skal da utstede mitt pass om jeg ikke er svensk!"
For det har ikke så mye med saken å gjøre. En nasjon har ikke nødvendigvis sitt eget pass. Det har derimot en stat. Og samer og svenskelisvensker er likeverdige borgere av den svenske stat. Som utsteder svenske pass.  

Jeg har altså skrevet mer utførlig om det der med folk og folk og nasjon og stat her:
http://frkfigenschou.blogspot.se/2013/11/er-du-same-eller-svensk-er-du-same.html

Men så er det jo også klart at unge hr Söder ikke kommer med den type uttalelse for å klargjøre bruken av begrepet "nasjon" i et akademisk perspektiv. Han anser seg ha rett å mene noe om hvem som får og hvem som ikke får. Hvem det er som gir og hvem det er som tar imot sine rettigheter, tusen takk allernådigst for at jeg får snakke samisk. Men det er det man må ta ham for. Ikke fordi han innrømmer at samer ikke er svensker.



Ingen kommentarer:

Fremmelig drift

Jeg driver altså med en form for glassmalerier eller bevegelige bilder for tiden. Jeg legger skjellakk og akryl, noen ganger også potetmel, ...