Makkpost om kompost.

Jeg har vært hos pappa og gravd makk. Vi skal på tur i morgen og det er greit å ha gjort det dagen før så man kommer seg avgårde litt sånn halvtidlig.
Da jeg var liten og vi bodde i Kirkenes, hadde vi en makkfarm i kjelleren. Eller, farm. Det var vel et trau av noe slag. Vi fora dem med mel og tørrmelk gjennom vinteren. Særlig når gulvet skulle vaskes. Da gikk vi ned og så til makken. (Eller, hvis pappa ikke var hjemme, fikk jeg på meg gummistøvler og var i veien.) Ifølge pappa fiska vi med makk vinterstid også dengang, siden vi hadde tilgang, men jeg kan bare huske maggot. Og dem drev vi heldigvis IKKE og alte opp.
Da vi flytta til Hesseng pleide vi å grave på det jordet der Portvinsbekken rant ut. Der hadde det vært fjøs nemlig. Men der var det så mange om makken så det bler mer orden på det da vi gikk tilbake til selvberginga. Utendørs, denne gangen.
Pappa har nemlig en slags kompost. Jeg vet ikke helt hva som skal til for å kalle noe en kompost, men det er nå der hageavfallet går da. Bortsett fra at pappa ikke klipper plenen så det blir liksom ikke så mye hageavfall der. Alt mulig annet derimot. I dag har jeg gravd meg gjennom denne jordhaugen på baksiden av huset der pappa optimistisk komposterer gaffatape, vanlig tape, julegavebånd, og ståltråd. Og såklart det løvet som lander der av seg selv.
Men det er veldig mye makk der.
Sist gang vi var der hadde vi MED hageavfall fra the Stigers som vi grov ned. Sammen med noe ertestuing og kålerabistappe fra 1997 som pappa bidro med. Ingen kan leve på gavebånd alene.
Nå skal det sies at det tilkommer jo noe bananskall, skalker og mugne mandariner fra julen, men han står jo på verandaen og sikter på komposteringshaugen der borte, og nede, så de blir ikke akkurat nedgravd. Men etter makkmengden å bedømme må de jo likevel bidra med noe.

Jeg ga meg på 96. Pappa mente 60 burde vært nok, som forvirret meg, for før fikk man aldri gi seg før 100.
Men da fiska vi mer nede i Bodibekken og der er det så mange småpinner som er altfor små til å gape over kroken, de bare spiser makken minitygge for minitygge. Så der man må regne med litt svinn.
Men nå blir det nok mest fisking i Løpet. Og jeg håper ikke jeg får gjedde, nå som den åpenbart har begynt å gå etter makk, for det liker jeg ikke. Gjedde altså.
Men en harr eller tolv hadde vært fint.

2 kommentarer:

underveis sa...

Solid innsats! Og god innføring i mark-oppdrett. Sjølberging er framtida!

ALL VERDAS sa...

Strålande rapport! - som eg berre må ta meg tid til å lesa - sjølv om eg ikkje har tid - for eg skal fotografera - korger m.m. :-)

26te april

Jeg må skrive en tydelig mail. Det finnes tydelige mailer, strenge mailer, og sure mailer. Jeg har bare skrevet en sur mail en gang i hele m...