Jeg farter

Det har ikke blitt blogget så mye for jeg har vært i Mongolia.
Og Sibir.
Åkei, riktignok bare på googlemaps, men jeg har alltid hatt en forkjærlighet for øde eller utilgjelngelige steder, eller forkjærlighet, en slags skrekkblandet fryd er det vel. Og når man er ferdig med å farte rundt i sitt eget nabolag ligger jo alle verdens øde steder tilgjengelig på nettet. Så nå har jeg strøvet rundt i Ulan Bator og forsøkt å se over gjerdene til folk i utkansttstrøk/forsteder/slummen. Vet dere at omtrent samtilige som ikke bor i blokk har minst en yurt i hagen? Det er jo verre enn Karasjok!
Jeg vet ikke hvor denne motvillige fascinasjonen kommer fra. Noen vil kanskje si at det er fordi jeg kommer fra et sånt sted selv, men det gjør jeg ikke. Kirkenes er bare ikke på det sentrale østlandet. Tilogmed Mongolias hovedstad er mer fjerntliggende enn Kirkenes. Medmindre du er mongol da. Da er det vel rimelig sentralt beliggende.
Men Pevek! Og Apapelgino! I arktisk Sibir, kan dere fatte og begripe hvor øde og fjerntliggende det er? Jeg hadde aldri hørt om de plassene, men Pevek er faktisk Russland og Asias nordligste by. Et slags russoasiatisk Hammerfest. (eller var det Honningsvåg). Bortsett fra at Hammerfest (eller Honningsvåg, om det var det) har veiforbindelse. For å nevne én ting. Jeg kom over Pevek da jeg rulla runt på Google Eatrh og forsøkte å finne bare ett lite bebodd punkt. Det er så vanvittig øde i Sibir at der man i andre deler av verden manøvrerer google earth ved å liksom ta seg framover og bakover, så ruller jordkloden synlig og åpenbart når du manøvrerer deg rundt i Sibir. Og der ligger Apapelgino! Med sine FEM innbyggere! Grunnen til at de overhodet dukker opp på kartet er at de har vært mange fler. De har tilogmed en flystripe. Altså, det er vel den som dukker opp i landskapet. De bygget den så de skulle ha noe å lande på til andre verdenskrig, men nå er den ikke så viktig lengre så nå bor det fem stykker der det før bodde flerfoldige tusen. Tenk å vokse opp en sånn plass. En flystripe der ingen fly lander, en helt tom by bak deg, og den eneste veiforbindelsen går til Pevek som ikke har veiforbindelse noen steder.
Jeg kommer nok aldri til å treffe et menneske fra Pevek. Tenk på det.


3 kommentarer:

Tenkerbell sa...

Måtte google yurt. Kom ikke videre i innlegget for jeg måtte tenke på hva i all verden man skal med et telt i hagen hvis man har et hus. Eller jeg skjønner jo at kanskje en eller to har det, men hele utkantverden trenger vel ikke å ha satt opp teltet i hagen slik at barna kan overnatte ute.

frk. Figenschou sa...

noen av dem hadde ikke hus, bare hage. med foreksempel tre yurter. jurter. Så da hadde de liksom flytta inn til hovedstaden men bodde fortsatt i lavvo. bare inngjerdet. om du skjønner.

Tenkerbell sa...

Da e det jo straks litt mer fornuftig. I hvert fall i mitt hode.

26te april

Jeg må skrive en tydelig mail. Det finnes tydelige mailer, strenge mailer, og sure mailer. Jeg har bare skrevet en sur mail en gang i hele m...