Skatten min

Jeg har levert selvangivelsen. Juhu og kryss i taket. Vanligvis er det næringsdelen som gir meg høy puls (Fyll i Nærings.id? "Samme som på blanketten". BLANKETTEN? HÆ!) (Fyller i forskjellig hvert år her tror jeg.) men i år var det privatøkonomien som tøva det til for meg. 
Skatteetaten har bestemt at i år er huset mitt verdt dobbelt så mye som i fjor. Nesten da. 86% mer. Og da må jeg dokumentere at det ikke er det. Si meg den plass i landet der du tjener to millioner på å eie en bolig i ETT år? Og det er mellom i fjor og forfjor så det er tilogmed før vi byttet vinduer og tettet alle hull i veggen, vi har bare satt inn ny ovn. Vi hadde jo ikke gjort noe annet enn å selge boligene våre i Kirkenes om det var sånn! Men jeg må altså DOKUMENTERE at det ikke er sånn! Jeg blir så SINN SJUKT irritert. Jeg nekter altså å ta ny takst på boligen bare fordi skatteetaten lever i en drømmeverden. Jeg kontaktet dem på chatten for å få svar på hva som menes med å "dokumentere observerbar markedsverdi", som var alternativet til ny takst. "Det vet jeg ikke helt" var svaret, "jeg ville hørt med en megler eller noe." HÆ.
HÆ.
Skal en MEGLER tolke skatteetatens regler nå?!

Så jeg kontaktet en megler, en forvirret megler, og spurte om de syntes det var en god ide å finne noen boliger på finn som ikke var blitt solgt, selv om skatteetaten presiserer at det må være solgte boliger, men solgte boliger ligger ikke egentlig ute med standard og antall bad og henvisninger til garasjer og utleiedeler, og en litt forvirret megler sa atte jooo...det var sikkert en god idé? så da gjorde jeg det. 

Og det irriterer meg så voldsomt. Ifølge skattemeldingen regnes denne verdien ut ved hjelp av SSB sin kalkulator som beregner kvadratmeterprisen i området. Det aner meg at Kirkenes er så lite at dette ikke helt fungerer. Om det bare er selges pensjonistleiligheter i Solheimskvartalet og nøkkelklare palass et år så stiger jo prisen. Finnes det ingen mekanismer som sier eh hei vent, men nå er det jo en generell prisvekst i området på ca 100 prosent pr år, er ikke det litt usannsynlig?
JO DET ER DET.
Og det må jeg faktisk bruke tid på å dokumentere at det er, det er jo helt teit. 

Jeg har så lyst å bli frekk også i chatten, når jeg for det første får linker med generelle opplysninger til svar på et helt spesifikt spørsmål, som viser tydelig at jeg har opplysningene i linkene, "ja men hvis du åpner linken vil du se at" "jamen hvis du leser SPØRSMÅLET JEG STILTE vil du se! svarer jeg aldri. Men da jeg fikk beskjed om at kanskje man skulle stille en megler sånne spørsmål, svarte jeg faktisk at jeg ville tro man skulle stille skatteetaten spørsmål om skatteetatens regelverk, og så sa jeg, jeg ser jo at dette ikke fører noe steds hen, takk for meg. 
The Stig sier at neste gang skal jeg skrive "Kan jeg få snakke med et menneske" og det var jo en god idé. Men så frekk blir jeg kansje aldri. Det er jo jobben til noen, tross alt.

Ingen kommentarer:

26te april

Jeg må skrive en tydelig mail. Det finnes tydelige mailer, strenge mailer, og sure mailer. Jeg har bare skrevet en sur mail en gang i hele m...