Ned med tronen, alteret, pengevældet.

I dag er det første mai. Arbeidernes frihetsdag. Årets viktigste fridag, kanskje, for oss ikkereligiøse.
Og jeg går ikke i tog i år heller. Jeg tror aldri jeg har gått i førstemaitog, annet en bak tubaen, og det har jeg jo gjort, i mange år. Men aldri av politisk overbevisning.
Det er kanskje litt rart når man kommer fra en familie av kommunister og anarkosyndikalister.
Men jeg har aldri vært en del av en sånn familie som diskuterte politikk rundt kjøkkenbordet. Når det gjelder min bestefar, kommunisten, tror jeg det politiske allerede hadde kostet ham så mye i livet at det å skulle drive kjøkkenbordspolitikk ble litt for mye for ham. Partisan under krigen, dømt for spionasje etter...det holdt vel. Politisk hadde han forlatt kjøkkenbordet for lenge siden. Jeg husker ikke om han var så ivrig med å gå i førstemaitog på norsk side av grensen heller, men det var en viktig dag. Skjønt russerne var bedre på feiringen av den. Det ble liksom litt tamt i Kirkenes. Han gjorde likevel sitt beste om han var på norsk side den dagen. Blådress og medalje.
Og jeg spilte tuba.
Aldri snakket vi om politikk. Enda vi var så like, og så enige.

Når det gjelder kjøkkenbordet i mitt eget kjernefamiliehjem ble det ikke snakket så mye politikk der heller, men det er klart at disse røde venstreideene mine er arv og miljø. Det ble bare ikke snakket så mye sakpolitikk. Eller idepolitikk. Jeg vokste jo opp i en pågående skilsmisse så det var kanskje ikke så mye overskudd til å ta tak i politiske grunnstrømminger. Jeg er kanskje litt mindre skeptisk til overmakten enn opphavet mitt er, men bortsett fra det tror jeg nok jeg har plukket opp den røde fane og den knyttede neve og alle skal få etter behov selv uten direkte forklaringer om hvorfor vi synes det vi synes.
Indoktrinert, med andre ord.

Nei, jeg vet ikke hvorfor jeg ikke går i tog. Jeg er vel bare ikke vant til at man demonstrerer sitt grunnsyn på den måten. All honnør til dem som gjør det, men for meg blir det for uvant.
Men en ting skal jeg ha: i år jobber jeg ikke på førstemai. Og det er fanden suse meg lenge siden jeg har fått det til.
Ned med tronen, alteret, pengevældet!

3 kommentarer:

nick muddyfoot sa...

Traff onkelen din onsdag. Han var på vei til paradiset Kobbholmfjord. Nevnte at faren hans kanskje ville snu seg i grava hvis han viste at sønnen ikke gikk i tog 1.mai. Onkel fortrakk ikke en mine.

frk. Figenschou sa...

jeg tror faktisk ikke det er noen i den familien som forventer at noen andre skal fortsette ens påbegynte prosjekter.

Elisabeth, innerst i veien sa...

Politiske debatter rundt min families kjøkkenbord leder bare til krangel og bråk. Best å la det være.

26te april

Jeg må skrive en tydelig mail. Det finnes tydelige mailer, strenge mailer, og sure mailer. Jeg har bare skrevet en sur mail en gang i hele m...