Hva var det jeg ikke klarte å la være å kommentere på?

Sjette februar publiserte NRK Finnmark en gammel sak på facebooksidene sine. "Heter det samefolkets dag, eller samenes nasjonaldag?"
For dere som ikke bor i Finnmark virker dette kanskje opplysende og saklig. For oss som bor i Finnmark virker dette mer som BVHOFF! som er lyden av bensinen som tar fyr når du hiver den på bålet. 6000 milliarder sinte kommentarer! Samene er ikke en nasjon! Vi bor i Norge! De er ikke urfolk heller! SLUTT Å TULL!
Noen av dere som ikke bor i Finnmark er kanskje overrasket over den type reaksjoner, men jeg skal fortelle dere hvem som bor i Finnmark og slettes ikke burde latt som om de var overrasket, og det er NRK Finnmark. Så var det da også ganske mange som kommenterte at vær så snill, må dere? På denne dagen av alle? Og NRK Finnmark bare, hei, vi har republisert denne saken fordi det er mange som lurer hvorfor vi bruker disse begrepene, blablabla, og det ville vi opplyse om, og blablabla. Mvh. Og det var da jeg måtte kommentere: og hvordan synes dere det har fungert?
Det fikk jeg ikke svar på.

NRK sentralt hadde tre oppslag om den samiske nasjonaldagen, samlet i en stripe, en glad, en nøytral og en om hets og problemer. Vi problematiserer også 17. mai. Den årlige diskusjonen om hvilke flagg ungene får vifte med, for eksempel. Hvilken hudfarge man får ha om man leder 17.maikomittéen. Men de diskusjonene tar vi før 17. mai. På selve dagen er det glede og pølser og bunad og unger og ikke ett eneste oppslag om utfordringene Norge står oppe i eller problematiseringer over sammenheng mellom nasjonalisme og nasjonaldagsfeiring, bare for å samlet noen klikk.
Og jeg skulle ønske det kunne vært sånn for oss også, en sjette februar. Bare glede og kofte og joik og unger. Men det er vel knappest sannsynlig.

Ingen kommentarer:

Tre middels ukjedelige ting som har hendt i dag

1: Jeg fikk et prosjekttilskudd til et prosjekt som er fullfinansiert. Da høres det ut som jeg trikser til meg penger, men det betyr at jeg ...