Hagen

I Stockholm hadde jeg balkonghage. Det var gøy og eksotisk. Her har jeg vanlig rundt-huset-hage. Det er mer forvirrende. Hva er ugress? Hva var planen? Hvorfor er det plantet åtte bringebærbusker under verandaen?
På plenen er det mose, og i blomsterbeddet er det gress. Jeg luker og luker, først virket det helt uoverkommelig med alle gresstråene som stakk opp blant ting jeg ikke ante hva var, men tar man en kvadratcentimeter av gangen så ser man jo resultater etter noen måneder. I blomsterbedet og overalt ellers er det mengder av marianøkleblom. Den trives som katten i egget, og sprer seg som øyebetennelse i en barnehage. Den tar over alle deler av bedet, legger seg over små krokusaktige greier og andre greier jeg heller ikke vet hva er, så nå prøver jeg å fjerne det meste, men den har røtter som løvetann. Jeg lar en tue stå, og så må jeg fjerne alt jeg ser sprette opp. Her er problemet at den enten er rødlistet eller svartelistet. I Sør-Varanger finnes det en hybridart mellom vill og tam versjon, og den er svartelistet. Vill versjon er rødlistet. Hvilken er det jeg har i bedet?
Jeg gjetter på den svartelistede, ettersom den trives.
Og den er jo litt fin da. Så jeg vil jo ikke fjerne alt. Og så er det jo en mikroskopisk sjanse for det der med rødlistet...
I fjor satte vi tulipanløk, og ikke vet jeg hvordan den skal se ut på vei opp, men det kommer noen tulipanaktige greier opp i en flekk av bedet der jeg ikke kan huske at det var noe i fjor, så kanskje er det dem. Kanskje er det ikke dem. Jeg har ikke peiling. Muligens er det påskeliljer, det kom opp noen i fjor.

Jeg planter ikke så mye greier selv, jeg liker jo for eksempel stokkroser og andre ting jeg hadde på balkonghagen og som burde være mulig å få opp fra frø her også, men jeg synes det blir så malplasert. Stokkroser, det er rosévin og balkong, ikke forhutlet finnmarkshage og åtte grader.
Niks. Her har vi hundekjeks og ballblom.
Og så må jeg få litt mer oversikt. Jeg har riktignok satt ut noe timian og løpstikke og gressløk. Men de store prosjektene (peoner!) kommer når det ikke skal være mer bygg- og anleggsarbeid og når jeg får tatt noen avgjørelser basert på oversikt. Heihei hagen, hvorfor henger ripsbusker bak skråningen ned mot naboen og hvorfor er det rabarbra i komposten? Denne knatten her, hvorfor er det plantet tre krypeplanter her, midt i gressplenen? I need to know. I fatter ingenting. Er det god planlegging? Er det dårlig planlegging?
Er det planlegging?


Ingen kommentarer:

Avlistet

Jeg sitter og venter på et teams-møte. Som betyr at jeg har gått tidlig hjem fra ateliéret. Og det betyr at når jeg er ferdig på jobb er jeg...