Å kor vi flirte. Kanskje tilogmed hele veien til banken.

Sør-Varanger kommune har begynt med eiendomsskatt. Og jeg kommer fra ei slekt som er veldig for skatt så det er ikke det innlegget skal handle om. Heia skatt.
Men nå har vi altså fått taksten på hyttene våre. Og det var da vi lo.
Det vi vet er at de som har sat taksten ikke har vært i land da de verdivurderte hyttene. Vi har også hørt at de ikke nødvendigvis har vært med i båten da de ble kjørt rundt for å ta bygningsmassene i øyensyn (de fleste i Sør-Varanger har mer en ei hytte så det er virkelig en masse som skal vurderes) men at han som var båtfører tok bilder for dem. Det kan man litt forstå når man tenker på hvor mye som skal takseres. Men et grunnlag måtte de jo ha før de satte seg ned og tok fatt på jobben med å verdivurdere disse hyttene og et bilde er vel like bra som noe annet. Tenker jeg at de har tenkt. Før de satte seg ned og
.... trillet terning? Drakk seg fulle? Spilte bingolotto?

Mi hytte, som ble kjøpt for et par-tre-fire år siden, kosta den gang mindre enn en halv tuba. Den ligger jo tross alt et sted der du kun kommer til med båt og båten må legges ut fra ei strand der havet har tadd veien så du må ha firhjulstrekker og båthenger. Og så er det ikke vann og strøm der. Da mener jeg ikke at det ikke er innlagt vann i hytta (HA HA!) men at det ikke er vann i Laksebukt.
Det har vært ei laksehytte og da bygde man der man hadde lakseplass og så fikk man frakte med seg ferskvann.
(Vi har ikke lakseplass, så det er avklart.)
Forresten så lyver jeg litt for det er det littegranne innlagt vann for det er desverre littegranne hull i taket, hytta er jo ikke helt ny. Og så er det også et hull i veggen. Og det gjør ikke så mye, det blir bare ventilasjon av det. Det verste med det er egentlig at myggen slipper inn. Det har ikke noe å si for isolasjonen. Hytta er ikke isolert fordi det er nesten komplett umulig å komme seg til Laksebukt på vintern. Hvilket gir oss en brukstid på ca mai-september. For alle tjuefem kvadratmetrene hytte.
Nærmeste nabo er ca 30 meter unna. Det er som ei lita bygd, det er mest familien min som har laksehytter der så man springer ikke akurat rundt naken og kjenner seg fri i sjela og sånn. Men man får hjelp(e til) med å dra opp flytebrygga om høsten.
Ca halv tuba var altså en helt ok pris.
Men! Om jeg skulle lagt ut denne herrrligheten NÅ, på det åpne markedet hadde jeg åpenbart fått 250.000 for den!
Jeg er jo rik!

Jeg er imidlertid ikke så rik som pappa. Hytta hans, den som er nærmeste nabo, har jo ikke hull i taket eller veggen, så han ligger litt over i takst. Det hytta hans heller ikke har er to gulv i samme høyde, for den er bygd etter pengboka, sånn der ca åtte kvadrat av gangen, hver gang feriepengene kom samtidig med et bra tilbud på plank, så hver gang du snur deg må du åpne en dør og gå opp eller ned et par trinn. Noe den derimot har er 30 hemmelige kvadratmeter. Tenke seg til, her har hytta i alle de år enten hatt en kjeller eller et loft som vi aldri verken har vært på eller visst om.
Ellers er det samme forhold som for de andre hyttene med vann og vintertilgang og nært forhold til sine naboer osv.
Som gir oss en verdi på 630.000.

Fulle sier jeg. Fulle på jobb!
Men ikke takstmennene. For vi leser i Sør-Varanger avis at det nå er en fast kvadratmeterpris på hytter i Sør-Varanger. Det spiller altså ingen rolle om den ligger ved veien og er til vinterbruk med innlagt strøm og vann og marmorparkett eller ytterst ute på den nøgne ø og kun kan brukes femte mai om vindforholdene er gunstige og man er godt påkledd og har overbygd båt. Kvadratmeterverdien er den samme. Og det er jo interesant. At man kan vedta politisk hva salgsverdien på ei hytte er.

En som er glad for disse vurderingene er nok han den der eneste som har forsøkt å faktisk selge hytta si der ute i bukta. I flerfoldige år har han prøvd. Til slutt ga han opp. Han ville ha litt mer enn hundre tusen for si og det var det ingen som ville gi. Men NÅ! Som vi har det fra offentlig hold! Er det vel bare å smelle verdivurderingen i bordet. For den er flere hundre prosent over det han egentlig ville ha. Og så kommer kjøperne løpende!


Spørsmålet er jo om man kan belåne hytta, til den taksten. For en satt takst skal vel være lik verdien?


2 kommentarer:

Elisabeth, innerst i veien sa...

Ha ha ha, ja takstdiskusjonen er forsidestoff i vår lokalavis også. Mange som plutselig er blitt formuende.

frk. Figenschou sa...

Jeg har aldri vært så rik før!

Tre middels ukjedelige ting som har hendt i dag

1: Jeg fikk et prosjekttilskudd til et prosjekt som er fullfinansiert. Da høres det ut som jeg trikser til meg penger, men det betyr at jeg ...