Mer om eiendomsskatten. Jeg har ropt i skogen og fått svar.

Skogen er altså facebook. Det er sjelden bloggen er skogen.
Min tidligere folkehøyskoleromnabo Eiendomsmegleren sier at man regner taksten utfra SSB sine tall. Og det synes jeg er fornuftig. Jeg tror jeg hadde blitt litt bekymret om disse konsulentene skulle ha soset rundt hver ei gamme i kommunen, banket på vinduene og foretatt oppmålinger og så videre.
Men når disse tallene fra SSB blir anvendt og man lander på en verdiøkning på nesten 1000% på kun få år, føles jo ikke dét heller så fornuftig.
Eiendomsmegleren sier at om verditaksten skiller seg med mer enn 30% fra den reelle salgsverdien skal man klage, for det skal den ikke. Dette kalles sikkerhetsventilen i skatteloven.
Tusen prosent er mer enn tredve. Jeg er riktignok kunstner, men litt matte har jeg fått med meg.
Og det er jo da man tenker at de burde sikta litt bedre før de skjøt, uansett hva ammuniasjonen var og hva de skjøt med.
Hun sier videre at man kan vise til hva naboen fikk for si hytte.
Nå er jo problemet her at naboen ikke fikk noen ting. Enda han har tv-antenne og alt. Det kan man kanskje ikke vise til.
I en samtale med Kajeksa i dag ble vi enige om at en bra måte å redusere verdien på en haug med plank er å drasse den med ut til Kobbholmen og bygge hytte av den. Det er et sted for spesielt interesserte. Kajeksa mente også at om noen betalte 630.000 for hytta til pappa burde de meldes til overformynderiet.
Og jeg tenkte at om ...noen... hadde solgt hytta til den prisen hadde jeg skjemtes. På vegne av slekta.

Uansett. Grunnen til at jeg er så opptatt av dette, rent bortsett fra den faktiske underholdningsverdien, er at jeg er for eiendomsskatten. (At jeg frykter at inntektene går til bygging av enda en idrettshall ingen har råd å drifte er noe annet). Og fordi jeg er for, synes jeg at alle andre skal være for.
Og man er sjelden for noe man opplever som urettferdig.
Og om noe er lettere uforståelig oppleves det ofte som urettferdig.
Og da burde det ikke være nødvendig å rope i skogen etter svar. Kommunen selv opplyser bare om at man kan klage på oppmålingen av areal.
(Og så har man seks uker på seg. Og arealoppmålingen må dokumenteres.
Vi er på ingen måte de eneste som ikke kommer oss til hytta før isen går og havet begynner å oppføre seg igjen. Men det er nå så.)

Jeg synes bare man skal være grundig og rederlig i sin kontakt med befolkningen. For da er det lettere å få støtte til fornuftige vedtak. Det er alt.
Hilsen
Nyinsatt og nyrik Nessekonge med betydelige verdier.

Ingen kommentarer:

Fremmelig drift

Jeg driver altså med en form for glassmalerier eller bevegelige bilder for tiden. Jeg legger skjellakk og akryl, noen ganger også potetmel, ...