Jeg tror at dette har blitt bedre. Det er andre tider nå.

Jeg var på foreldremøte her om dagen. Det er en affære som alltid fører til en del debriefing på verandaen etterpå blant de naboer som har barn i samme klasse, for det er så konfliktfylt. Det vil si det er en forelder som har en konflikt, og bruker uforholdsmessig mye tid på denne på ethvert foreldremøte. Dette var noe som skjedde i andre klasse og som hun ikke blir ferdig med. Så er det noen andre foreldre som bruker uforholdsmessig mye sinne i reaksjonene sine på dette for det gikk helt over stokk og staur i andreklasse. Tildels forståelig, men det fører virkelig ikke noe steds hen. Og så kobler skilsmissebarnet i meg seg på, og jeg forsøker å megle og roe konflikten. Dette er ikke noe gøy. 
Jeg er i utgangspunktet ekstremt utilpass i alle foreldremøter, det vokser pigger i meg, og det har nok med min egen skolegang å gjøre, så bare det å få opplest skolereglementet gjør at det vrir seg i hele kroppen. 
Bare en sånn sak at de har toukers timeplan. Helt flott! Kjempepraktisk og like greit som enukers. Men grunnen til at de har toukers, og dette ble det brukt tid på på foreldremøtet fra lærerens side, er at femteklassene har toukers timeplan. Så da har fjerdeklassen det for å venne seg til det. 
Altså hallo. Da må vel tredjeklassen også ha det? For å venne seg til det som skjer i fjerde? Og da må andreklassen? Og da må første? 
Det må jo være lov å tenke litt rundt det man gjør. 

Åkei. Men det slo meg også, at det virker som om Jendor har masse lærere som har lyst å være lærere og som bruker tid på å forberede seg til foreldremøter og stiller i fargekoordinerte klær og som ikke drikker. Særlig det siste slo meg da jeg satt på bakerste benk og skulte og var sur og hadde skolevegring. Det er kanskje en av hovedforskjellene fra da jeg gikk på skolen. 
Vi hadde L i matte, O i gym, B i engelsk, R-I som klasseforstander på ungdsomsskolen, og T som klassefortander på barneskolen men tror ikke han drakk da. Søstra mi hadde P, og så var det kona til O som jeg innimellom hadde i kristendom. Alle de drakk. Jeg vet ikke om man skal si de var alkoholikere for de klarte jo tildels å holde på jobben (iallefall i de årene, ikke senere) men hvor går grensen mellom å ha et alkoholproblem og å være alkoholikere, jeg vet ikke? De drakk. Noen av dem har drukket seg ihjel. Det var et par til som jeg ikke hadde selv. Og så var det noen som ble tatt for barneporno, to stk tror jeg, og en annen vi alle visste vi skulle holde oss unna. Jeg har skrevet det før, men jeg trodde helt ærlig at lærer var en jobb de ga deg hvis du ikke var egnet til noe annet. Dette var såklart litt preget av å vokse opp i en gruveby der alle fikk jobb på verket, uansett tilstand, noe kunne du alltid brukes til, selv om du lå bak ei brakke og sov det meste av dagen og hadde startet skiftet med å få utdelt antabus i porten.
Eller så kunne du få jobb på skolen. 
Sånn er det ikke lengre. Men tenk at det var sånn? Og at det liksom var greit? Eller greit var det kanskje ikke, men det var nå tingenes tilstand da. Ikke noe man hadde noe med, kunne gjøre noe med, kunne påpeke. Og det er ikke 120 år siden heller, jeg er jo i førtiårene.
 
Sånn har ikke Jendor det. Og hadde det vært sånn hadde man vel tatt tak i det. Påpekt med hele hånden.
For det er andre tider. Det virker derimot som det sosiale fortsatt er litt et problem, men nå har man jo lærere som har overskudd til å ta tak. Jeg sender ungen på en helt annen skole enn jeg selv gikk på.

Og så er jeg lettet og glad over at jeg fikk bli kunstner og ikke måtte nøye meg med den eneste kreative utdanningen som var tilgjengelig for folk fra Finnmark og arbeiderklassen, lærer med valgfag musikk og tegning, for der tror jeg årsaken til noe av alkoholismen, iallefall i to av tilfellene, lå. Eller hva vet jeg. Men jeg slipper jo også å vite, jeg må bare gå på et foreldremøte i året og sitte der bakerst med min nyfunne skolevegring, det er alt.
Takk og pris for det.
 
 


 


Ingen kommentarer:

Men så

Men i går kom frakten. Jeg ringte etter den og så at nå vil jeg ha den, jeg er på jobb i ferien bare for å ta den imot, enten fredag, mandag...