Offentlig saming

Forrige helg hjalp jeg altså Stoorstålkis å holde et vevkurs på Skansen.
Det var veldig artig. Folk synes det er så stas å få prøve å veve på grindvev. Noen blir kjempeflinke med en gang, andre er mer håpløse tilfeller men vil likevel forsøke bare litt til. Og så plutselig blir det bra. (eller ikke)
Det kom to små jenter med mora si innom den ene dagen. De snakke ikke svensk, eller mora gjorde forsåvidt det, men veving er jo mest å vise og prøve, ikke så mye snakking, så det gjorde ingenting, tvert imot, for ettersom de uansett ikke skjønte et ord av hva jeg sa, kunne jeg jo snakke norsk. Jej!
Og de vevde.
Og de vevde og de vevde og de vevde. I to timer uten pause.
Nevnte jeg at de var sånn ca 6 og 9?
Og ikke et ord sa de. Bare satt der og vevde.
Når man vever på denne måten må man huske å heve og senke grinden, ellers låser man ikke tråden man allerede har vevet inn, så gjør man feil, drar man den bare ut igjen i neste omgang. Etter ca en times stille veving innså vi at hun minste sannsynligvis hadde fått litt problemer med akkurat det ettersom hun bare hadde vevd ca en millimeter siden sist vi tittet innom. Men klaget hadde hun ikke. Bare vevd.
Jøss.

Jeg skal innrømme at det er litt rart å springe rundt i kofte på Skansen. For der er jo folk kledd ut som "i gamle dager" og mange trodde at jeg jobbet der selv om jeg sånn som jeg ser det er kledd som i samtiden. Og det jobber jo også samer der. I den samiske avdelingen. Som samer. For eksempel er det en nordsame der som jobber som sydsame, og det gikk jeg og funderte på hele helgen. For en rar jobb. Man må være same for å få jobben, men man kan feks jobbe som en annen type same enn hva man er. Sært. Jøss.

Da vi kom den ene dagen, koftekledde, var det en mann med en liten sønn som pekte på mine kompiser, som også er far og sønn, og sa til sitt lille avkom: "Titta! Der er två lapp....två sam...Titta, Stefan, der er två renskötare!"
Hvorpå min kompis som aldri sitter og taper seg bak noen vogn sa til sin sønn: "Titta, Juhán, der er två statstjänstemän!"
Den lo jeg av hele søndagen.


Ingen kommentarer:

Blogger videre! Uten overskrift!

Om kvelden når jeg legger meg, begynner jeg å lage en liste over det jeg skal gjøre på jobb neste dag. Det høres kanskje lurt ut, men er str...