Litt temperatur

Vi skal ha anleggsfest på fredag. Da spiser vi kake iført 2xhjelm og 1xsveisemakse (for vi har bare to hjelmer) og skrur på anlegget for vinteren. Vi burde som vanlig gjort det for lengst, samtididig så klarer vi oss jo, så da går vi rundt i to ullgensere og ullongs og ligger under tepper på sofaen. Bortsett fra Jendor, han går med én sokk og har bretta opp jumperen foran så magen er bar. Veldig varm unge. Har brukt longs kanskje to ganger i sitt liv. Han bor i Finnmark. Og har brukt longs kanskje to ganger i sitt liv. Sier jeg bare.
Jeg skjønner faktisk ikke helt det med innetemperaturen. For ifølge to forskjellige gradestokker har vi 21 grader hjemme og det er da varmere enn dobbel ullgenser og pledd? 21 grader er da normal innetemperatur? HVOR er de 21 gradene? Er de alle samlet akkurat rundt termometeret? Hvorfor går vi rundt og fryser? Bortsett fra når vi er hos andre, herrejemini altså, når man kommer hjem til andre iført ullongs og doble ullgensere. Det er faktisk sånn at man må tenke seg nøye om og skifte før man går på besøk. Og det er faktisk ikke så lett, for når man fryser hjemme er det lett å tenke, æh, jeg tar vel på ullbukse under her? Nei, det blir feil. Men si det til gåsehuden.
Da jeg gikk på kunsthøyskolen i Bergen, på den gamle skolen, var det noe feil med varmesystemet sånn at hvis vi skulle ha normal innetemperatur hos oss, ble de kokt på biblioteket, så da ble varmen skrudd ned hos oss til vi satt og tegnet planløsninger iført alle ytterklær og lue og vott på den ene hånden som styrte reduksjonslinjalen. (nei jeg gikk ikke på skole på 50-tallet, men det hadde lærerne gjort, og de syntes det var veldig viktig at man tegnet for HÅND, for å virkelig forstå faget. Sukk) Og da klaget vi jo, for ærlig talt, og da husker jeg at vaktmesteren kom inn med en sånn lasertemperaturmåler og sikta på bortveggen og trykka av og sa "Over 21 grader! Det er innafor i massevis!" og så gikk han. 
Jeg tror ikke egentlig at innetemperaturen er innafor når alle studentene sitter i ytterklær og skjelver. Jeg tror ikke egentlig målemetoden holdt mål. Jeg lurer på om målemetoden i huset mitt heller ikke holder mål. Eller oppleves virkelig forskjellem mellom 21 og 22 grader så voldsomt?

Jeg har jo jobba i skuterdress der på Malmklang. Der er det ikke akkurat varmt. Og her i katakomben har det også vært kaldt, men ettersom vi har det så kaldt hjemme har det passa ganske fint, da er jeg veltemperert i alle situasjoner, på den måten at en påkledning passer overalt -såfremt jeg ikke går på besøk til andre da.

Men til helga skal vi altså ha anleggsfest. Og nå har vi jo etterisolert og bytta vinduer. Så jeg har kanskje et varmt (21 grader!) hjem nå, om jeg bare skrur på varmen? Det kan jo bli litt spennende. 


Hus før vindusbytte og etterisolering. Viste seg å være veldig mye rom for forbedring.

Ingen kommentarer:

wasserbecher vesikuppi cups of water

Jendor har fått vannkopper og det er selvsagt ikke særlig praktisk når man har mye å gjøre på jobb, og ikke kan gjøre det viktigste fra hjem...