den store rødblyanten

Jeg har begynt med noe nytt.

Jeg har jo en slags allergi mot nettdebatter. Det er jo bare idioter der. Og jeg VET jo det, at her er det bare idioter og debattens kvalitet er en følge av det. Likevel klarer jeg ikke la være å både bli trist og oppgitt når jeg leser hva enkelte klarer å lire av seg når debatten etterfølger en samisk nyhetssak.
Så da unngår jeg debattene. Og unngår idiotene. Og deres meninger, som i en sånn debatt plutselig blir til noe "alle vet".

Men nå har jeg en ny taktikk. Jeg skal ikke ha den så lenge, for det er slitsomt, men jeg logger meg inn i debatten og deltar. Ikke på den måten at jeg kommer med påstander av typen "er du idiot, klart samer skal ha enerett til fiinmark, vet du ikke hvr mye de har lidd i historien eller???!!!!!",  men jeg går inn og spør, og retter opp.
Veldig mange av innleggene er av denne typen:

Alle særordninger samer har, samt at de nærmest kan gjøre som de vil i naturen - får mange til å reagere ved å forbanne ordningene og stemme Frp.
Samene er også mange ganger sine egne verste fiender, ved å oppføre seg slik at andre i landet blir provoserte.  Dette må samene kunne skjønne per nå...


Da logger jeg meg inn og skriver: hvilke særordninger er det du mener?
Akkurat det som står i innlegget over er en utpreget misoppfatning. Noe "alle vet". At samer har en helt utrolig mengde rettigheter til land og vann, og ressurser, og at dette går på bekostning av nordmenn, og at vi ved å kreve og få dette er grådige og provoserende og selv skyld i den hatske tonen når dette debateres.
Men når man spør, kan folk egentlig ikke svare. Så da spør jeg. Jeg synes det er trist at jeg må spørre, egentlig. Jeg vet ikke helt hvor denne oppfatningen kommer fra. Det vil si, den kommer vel fra Finnmarksloven, som jo nå opererer mer i tråd med et kapitalistisk prinsipp, en noe annet, og er etnisk nøytral. Men det vil folk helst ikke vite.
Så ER det jo noen forskjeller. Du får ikke eie rein om du ikke er same, men jeg tror ikke akkurat den lille særordninga der er det som vil ta knekken på demokrati og fellesverdier. Og hvis den eneste særodningen man kan komme på er reindrifta, så får man heller diskutere den enn det samiske under ett.   

Så jeg stiller mye spørsmål ved folks påstander. Som for eksempel dette med at samer må lære seg norsk på linje med andre utlendinger....da går jeg inn og forklarer. Jeg kunne vært bitende og sarkastisk, med all rett, men jeg bare forklarer.
Men jeg blir jo litt oppgitt da. Det er så sinnsykt mye å ta tak i, og innlegg av typen over har 86 liker og innlegg som heiser det samiske flagget har 4.

Litt av grunnen til at jeg gjør dette er at da må jeg skjerpe mine egne argumenter. Jeg kan ikke himle med øynene eller bli molefonken, jeg må finne argumentene og faktaene og huske hvor jeg fant dem. Jeg klarer ikke ta nettdebatten til et høyere nivå, for når folk ikke har flere motsvar blir de bare ufine og frekke og kaller deg ting, de kan ikke omvendes,
 men jeg øver meg på å ta debatten på et høyere nivå.





10 kommentarer:

Anonym sa...

Hatten av og lykke til med idiotene! Du har større tålmod enn meg, vet jeg. Kanskje klarer du ikke å omvende mer enn en, men en er jammen meg bedre enn ingen.

Ragnhild sa...

Det å være saklig blant en gjeng usaklige mennesker (idioter) er en bragd. Hatten av til deg!

Elisabeth, innerst i veien sa...

Jeg blir stadig overraska over hvor mye sinne som folk må få utløp for i sånne debatter. Blir helt skremt over hvor mange uvitende kverulanter som er irritert på så mangt her i landet. Godt gjort å være så saklig som du beskriver.

paaskeharen sa...

Populistiske slagord og taklinger med strake bein er det eneste idiotene forstår. Det pleier jeg å bruke på trollene på jobb.
Men nettdebatter styrer jeg unna. Det virker som om opp i mot hundre prosent av dem som krangler på norske nettforum tror at de er offer for en kommunistisk konspirasjon. Det er ett av de virkelige dilemmaene med ytringsfriheten. Men på The Guardian sine nettsider kan jeg sitte i timevis og humre over debattene. Ofte er kommentarene bedre enn selve innlegget. Dette gjelder også (faktisk) fotball-relatert journalistikk. Unnskyld at jeg blogger i bloggen din.

frk. Figenschou sa...

Men jeg elsker at du blogger i bloggen min!

frk. Figenschou sa...

Men jeg elsker at du blogger i bloggen min!

frk. Figenschou sa...

Men jeg elsker at du blogger i bloggen min!

Anonym sa...

Kapteinkaptein!
Duharglemtåskruavrepetisjonsmaskinen!
Duharglemtåskruavrepetisjonsmaskinen!

-Jasåsannelig!
-Jasåsannelig!

frk. Figenschou sa...

det artige er jo at repetisjonen kom flere timer etterpå.

Rållså sa...

Må være skikkelig sårende, egentlig. Jeg skjønner ikke hvem disse menneskene er. Hvem er de? Hvor bor de? Hvorfor er de så sinte? Og hvorfor virker det som det er så mange av dem? Hva jobber de med? Hm.

fortid, fremtid, nutid

Hver gang jeg treffer folk og snakker med folk så snakker jeg bare om jobb. Jeg kan bare snakke om jobb. Jeg vil ikke være sånn, jeg tenker ...