Tyven tyven

Jeg fryser.
Når du bor i leilighet i Stockholm betaler du alltid leie, og her inngår alltid varme. Nå bor vi i en leilighet som er litt dyrere enn planlagt, på grunn av en del uforutsette hendelser for et års tid siden, men den er finere enn planlagt også! Oioioi så luksuriøst vi har det. Og den er kald.
Den er iskald. Varmen er jo inkludert. Det er som å bo i Sovjet. De skrur nok opp varmen etter kalenderen. Det er litt lunk i radiatorene, men ikke mye. Vi fryser hele dagen.
Vi har kjøpt oss ei vifte men sikringen går bare. Jeg har på meg to joggebukser (hjemmekontoruniformen!) og to jumpere og det har vært stilen siden høsten kom.

Men i det minste sitter jeg ikke ute som tiggerne. Nå har de jo ofte dyner og soveposer men jeg mistenker at det kan bli litt kaldt likevel. De ville nok helst sikkert bodd i min leilighet istedet, selv om jeg forklarte hvor kaldt det er her.
Jeg vet ikke om tiggerdebatten har roet seg litt? Eller, det er jo ikke en tiggerdebatt, det er en sigøynerdebatt. De tigger ikke, de er organiserte og ufine og stjeler.
Nå er det jo ikke noe ulovlig i å være organisert. Jeg er med i flere organisasjoner og jeg har blitt organisert over flere landegrenser uten at det har bidratt til den internasjonale kriminaliteten. Jeg kan ikke se hvordan det skal være annerledes bare fordi du er rom.

Men det der med stjelingen har jeg tenkt endel på.
Jeg hadde nok heller vært tyv enn tigger.
Jeg tror at om jeg hadde kommet fra et håpløst sted og vært født inn i en håpløs identitet, så ville jeg vært sint og følt at jeg hadde hatt rett til å forsyne meg. Om din mobiltelefon kostet flere månedslønner, for meg ikke-eksisterende månedslønner fordi jobben ikke eksisterte, så hadde jeg tatt den heller en å bedt om den. Særlig hvis selv den "fattigste" student gikk rundt med iphone.
Jeg hadde følt jeg hadde skapt en balanse i urettferdigheten. At den var min av rett.

Nå sier jeg ikke at det er sånn alle tjuver tenker, men jeg ville blitt tjuv av å tenke sånn. Og at jeg overhodet ikke ville hatt dårlig samvittighet. Om du ikke gir meg noen muligheter, tar jeg mobilen din.

Men jeg sier heller ikke at jeg bare ville trekt på skuldrene om noen stjal mobilen min og tenkt at jaja det er vel bare rettferdig. Det ER jo ikke rettferdig for den bestjålne selv om det føles rettferdig for tyven, i det store, globale systemet. To gale blir ikke en rett selv om minus og minus blir pluss.

Varmere blir det heller ikke av at de sitter ute og fryser.




5 kommentarer:

Elisabeth, innerst i veien sa...

Følger tankegangen.

Anonym sa...

Gassovn? Blir fort varmt, rimelig i drift og kan flyttes etter hvilket rom en er i. Hvis leiligheten er litt full av trekk, får en bare mer luft inn som blir varma opp. Redda meg den vinteren jeg bodde i campingvogn(ekstreme sparetiltak for studenter...)

frk. Figenschou sa...

gassovn.... høres kanskje skumlere ut enn det er?

Anonym sa...

Gassovn høres mye skumlere ut enn det er. Det er ikke skummelt i det hele tatt så lenge en ikke har barn eller dyr som kan klatre på den. Det er en form for veltesikring som skal gjøre at den stenger gassen hvis den velter

frk. Figenschou sa...

vi hadde faktisk en form for gassovn da vi bodde i tyskland, men den var veggfast og en del av leien...kanskje deter noe å tenke på, sånne små vifteovner drar enormt med strøm og så går jo sikringen i eningen.

fortid, fremtid, nutid

Hver gang jeg treffer folk og snakker med folk så snakker jeg bare om jobb. Jeg kan bare snakke om jobb. Jeg vil ikke være sånn, jeg tenker ...