Langesøstra gjesteblogger (men vet strengt tatt ikke om det selv siden dette er en mail hun har sendt meg) (men det var jo veldig praktisk da siden jeg ikke rekker å blogge selv)

Sidn æ ikke har nå blogg, og du heller ikke blogge:

For fire år sidn stemte æ ved Sametingsvalget for første gang. Det blei gjort på Rådhuset i Tromsø, byens mest populære og forseggjorte valglokale. Det dem ikke byr på dér, byr dem neppe på ved Hamna flerbrukssenter.

Æ gikk inn i en bås, og der va alle lappan til Stortingsvalget, men ingen til Sametingsvalget. Men æ visste råd, for man kan ta en blank lapp og skrive ned sjøl ka man har tenkt å stemme, og hvis man klar å skriv det klart og tydelig og det ikke e tvil om ka man egentlig mene, så får det partiet din stemme.

Men æ syns jo ikke at Tromsø, som visstnok e den største mantallssamekommunen i Norge, ska kunn hold på sånn. Ha, ha, tenk om det bare va sametingslappa og ingen stortingslappa i båsan, da sku du sedd på fan. Æ regna nu me det kom til å kom en anna same forbi, og, i motsetning til mæ, gå til avisa med skandaln. Æ saumfarte avisan dagen etter. Ingenting.

Sidn da har vi jo hadd en slags samedebatt i Tromsø. Arbeiderpartiet mente det va på tide å innlemmes i samisk språkområde, men orka ikke å si det til nån andre, så da det slapp ut måtte Høyre vær imot. Etter at Høyre fikk ordfører e dem blidd for, så nu e alle for, bortsett fra Frp, men dem e det ingen som gidd å hør på når det kommer til sama uansett.

Så iår drista æ mæ til å avlegge min stemme ved Sommerlyst barneskole. Kanskje har ting endra sæ. Ingen samelappa i år heller. Men nu sa æ ihvertfall fra til den ene valgfunskjonærn. - Åja, Sametingsvalget. Da må du gå i båsn helt til venstre, den som også e for folk me rullestol.

Og joda, i den 'universelt utforma' båsn e det to rekker med stemmesedla; Stortinget øverst, og Sametinget nederst. Sånn at hvis du sitt i rullestol, så kan du bare stemme Sametinget.


Ord blir fattig.

2 kommentarer:

Elisabeth, innerst i veien sa...

Ja hva skal man si...? Dårlig gjort overfor rullestolbrukere.

Tenkerbell sa...

Men kirkevalget klare dem å trøkke inn i alle båsan? Æ gjer mæ ende over!!!

26te april

Jeg må skrive en tydelig mail. Det finnes tydelige mailer, strenge mailer, og sure mailer. Jeg har bare skrevet en sur mail en gang i hele m...