Et hjertesukk. Det er ikke det første, det blir ikke det siste.

Jeg vet ikke om dere som leser her har fått med dere at jeg er kunstner. Det vil si at jeg lever av å lage kunst. Og stille den ut etterpå. Og akkurat nå kjente jeg hvor LEI jeg er av dårlige utstillingsavtaler. Én eller to ganger tror jeg at jeg har fått rimelige vilkår. Og ellers handler det om å skvise kunstnere. For de andre som driver visningsstedet må jo få betalt sant, så da er det rett og slett ikke så mye penger igjen til kunstneren. Og selv om det ikke er greit, så er jo det på en måte greit. Har man ikke penger, så har man ikke penger, det må man godta. Men veldig mange visningssteder stiller veldig harde krav og betingelser i tillegg til at de nesten ikke betaler. Og det er da jeg kjenner at jeg blir så lei. Ok, du har ingen penger, men du har likevel en rekke krav? Det synes du er rimelig?
Min far anarkosyndikalsiten pleide å si Men da tar du ikke jobben! Han skjønte aldri helt hvor hardt dette er. Man må nesten bare ta jobben når det står 650 stykker bak deg som gjerne vil ha den.

La oss si at jeg får 10.000 for å stille verk til en separatutstilling. Det er dårlig betalt. Det er en vanlig sum. Litt avhengig av størrelsen på lokalene er dette mellom et halvt år og ett års jobb. Mange visningssteder forlanger at alt dette skal være nyprodusert. De stiller ikke med produksjonspenger for nyproduksjonen, men det er likevel et krav i kontrakten. Andre visningssteder forlanger at du ikke skal ha separatutstilling (i Oslo/Akershus) ett år i forkant av utstillingen du skal ha hos dem. Det er rimelig om de stiller med penger til nyproduksjon og på så måte vil sikre investeringen sin, men det gjør de ikke.
Og så skal man montere sin egen utstilling, det vil egentlig si, jobbe frivillig som tekniker hos dem, og så skal man jaggumeg komme og ta den ned også. Og når man bor i gokk er det en kjempeutgift. Og det har egentlig ikke visningsstedet tenkt på, for alle bor jo i Oslo, sant.
Noen visningsteder betaler frakt, noen betaler frakt én vei, og enkelte oppdager hvor dyrt det er å sende returen til gokk og begynner å krangle. Noen tar ikke frakten.

Noen, noen få, stiller med rimelige vilkår. Et ordentlig honorar. De betaler reise, opphold og for dagene du står og monterer opp utstillingen de skal vise. De tar en rimelig prosentandel ved salg.
Men de fleste stiller med vilkår som rett og slett er kunstnerfiendtlige og jeg lurer på om jeg nærmer meg den dagen at jeg sier det rett ut til dem.

Ingen kommentarer:

26te april

Jeg må skrive en tydelig mail. Det finnes tydelige mailer, strenge mailer, og sure mailer. Jeg har bare skrevet en sur mail en gang i hele m...