Happy Sámi Happy Day!

Da jeg leverte Jendor i barnehagen i dag hadde en av de ansatte på seg sånn fake samisk mannslue som man kjøper av turistindustrien i Finland. I anledning dagen. Ungene fikk lage seg artige pannebåndaktige ting i papp med garn på i de samiske fargene og klistremerker.
Jaja, tenkte jeg, de oppmerksommer i alle fall dagen, det får man vel være glad for, selv om de gjør det på en rar måte. Kanskje de kler seg ut som fjøsnisser på 17. mai også.
Ved lunsjen i dag lo jeg litt av dette med barnehagen og utkledningen, og så klart fikk jeg kommentaren "blei du krænka?". I det minste ikke med samisk aksent da. Alltids noe å være glad for.
Ettersom man som same alltid er den som har opplysningsplikten prøvde jeg å forklare hvorfor jeg ikke synes det er helt innafor at de ansatte i barnehagen kler seg ut i souvernirer den 6. februar. Deretter gikk diskusjonen fort over i at samene i Pasvik kom til å nedlegge veto mot den nye jernbanen, nekter folk å sette opp hytter, og at samene uansett får GOD kompensasjon for ihjelkjørte rein så de har ingenting å klage på. Og "det e ikke DÆMMES reinbeitedistrikt, det e MITT område!" Så ble det snakk om en som var blitt veldig "rar" hvilket her betyr at vedkommende hadde begynt å forsøke å beskytte sine samiske rettigheter. Jeg og en annen med opplysningsplikt prøvde å rydde opp i noe av dette, men såklart forgjeves, forgjeves. De ble en kort lunsj for min del, det er ikke allitd man gidder.

Og det er veldig sjelden jeg går i kofte i Kirkenes. Ikke engang 6. februar.
Men avogtil på 17.mai.

3 kommentarer:

Rødhette sa...

Gratulerer med dagen! :)

ALL VERDAS sa...

Takk for interessant kommentar i høve dagen!Likar du dagen?

frk. Figenschou sa...

Ja, jeg synes det er fint å markere at vi finnes.

26te april

Jeg må skrive en tydelig mail. Det finnes tydelige mailer, strenge mailer, og sure mailer. Jeg har bare skrevet en sur mail en gang i hele m...