To finnmarkinger

Et gjeng svensker går pratende forbi to finnmarkinger på veien.

Svenskene fører en samtale: -....hurdi buuurdi huuurdi hey huuurdi klurigt!....

Finnmarking 1 (til finnmarking 2): Ka betyr klurigt?
Finnmarking 2 (til finnmarking 1): Kukat?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hahaha! Fantastiskt.

Men Frk. Figenschou, ni börjar bli svensk. Det heter väl ändå "en" gjeng på hederlig norsk va? ;)

Jakob sa...

Lukk opp, det er fra Sprogpolitiet! Som agent Suziluz her påpeker: Frøken Figenschou, nå svorsker De. Men det er fort gjort. Finnmarkinger er meget forsvensket fra før: Vi snakker om å gjøre ting "på skoj", vi sier "nu", vi sier "gjerna", vi tygger Toy (svensk varemerke som i Finnmark har blitt synonymt med det resten av landet kaller tyggis), vi bruker "kasteroller", og østfinnmarkingene sier "en bomba" og "en flaska" der resten av landet snakker om en bombe og en flaske. Som om ikke det skulle være nok låser finnmarkingene døren med "en nøyel", som vel er dansk. Det er en gåte hvorfor Finnmark i det hele tatt ligger i Norge.

frk. Figenschou sa...

tenkte litt på det der da jeg skrev innlegget faktisk. Jeg sier "et gjeng" på det kjæresten min kaller "den sinnsykt arkaiske figenschoudialekten". Jeg har nå som jeg bor her i Sverige ganske riktig oppdaget hvor mye av sinnessjukdommen kommer fra, for jeg sier jo både "hittils" og "nu" og det ene og andre. "Hjelpes til" for eksempel. Og "rætt vanskelig!" er et uttrykk jeg har hørt uttalt hjemme. Og likevel, selvsamme familie beskylder meg for svorsking. De hører ikke på sine egne ører!

frk. Figenschou sa...

-nå beskylder jeg ikke dere for å være figenschouinger altså. Det får være måte på.

Nick Muddyfoot sa...

Jakob, din østfinnmarkserfaring må skrive seg fra Vadsø med omegn, hvor store deler av befolkningen stammer fra Tornedalen. På sørsiden av fjorden er vi nemlig sofistikerte! NEMLIG!

Jakob sa...

Det kan nok godt stemme, Nick! Men vadsøværingene vil nok hevde at det sofistikerte hører hjemme på nordsida...

frk. Figenschou sa...

jeg prøver å få hodet mitt til å godta ordene "sofistikert" og "finnmarking" i samme setning.

dette er en overskrift, jeg fant ikke på noe bedre

Det er mulig det er på tide å bytte briller igjen. Fint, for det var jo så utrolig lite styr sist gang. Iallefall får jeg vondt i hodet hver...