lille murmansk, men der måtte jeg omsi meg

Ja det er dette Skarpnäck da. Mitt lille sted i Stokkeholmen.
Skærps er en gjennomtenkt og konstruert plass. Det gjør den litt maskinell. Alle hus er i rød murstein, alle hus er blokker, alt er likt. Det finnes ett blått bygg, og det er kulturhuset. Ellers bor alle vi ti tusen som bor her i identiske mursteinsblokker. Formet som en slags middelalderby. Når du står rett utenfor bebyggelsen, er husene formet som en bymur. Litt artig, men også litt mye. Litt overkonstruert.
Det er denne ekstreme konformiteten som har fått meg til å tenke på Skærps som lille Murmansk.
Men det er feil. For det er jo lille Kirkenes.

Som Kirkenes, skryter Skærps mest av hva som ligger nært, men som man selv ikke er en del av. Kirkenes skryter av nærheten til Russland, Skærps av den umiddebare nærheten til steder som har uendelig mye mer sjarm. Som Bagarmossen med sin trivelige femtitallsstil. Og fem minutter med bussen til Høkarengen med sin kunstnersjel. Og bare femten minutter med banen inn til sentrum.
Som Kirkenes (eller Sør-Varanger da) bor det ti tusen mennesker her.
Som Kirkenes, bor det veldig mye russere og finlendere her. Som Kirkenes, bor det veldig mye svensker her, men man ser ikke så mye til dem. Som Kirkenes, bor VI her.
Som Kirkenes, er bebyggelsen konstruert, lik, og smelt opp i en fei.

Så det er nok mer lille Kirkenes, egentlig. Men i motsetning til Kirkenes er det billig å bo her.

Jeg elsker Skærps. Eller, jeg forsøker iallefall. Jeg må innrømme at jeg er litt surmisunnelig på de som bor i Bagarmossen eller Hökarengen, når jeg er der, men det er vanvittig mye billigere å bo her, og de stedene er jo rett i nærheten. Som i gåavstand.
Og vi har et fantastisk loppemarkedshus, og to fantastiske små loppemarkeder, og en FANTASTISK Hemköp, og to sushier og tre pizzeriaer, og tre puber, hvorav en er skummel, litt som Kirkenes det også, og det er nært naturen. Naturen er riktignok en skog, så ikke helt som Kirkenes, men litt likt likevel. Og så er det en slags handlegate, som Kirkenes. Så jeg burde nok føle meg hjemme her.
Men heldigvis føler jeg meg mest hjemme i Kirkenes da.

Fint å ha hytte i Skærps!

Ingen kommentarer:

Fyll inn overskrift selv

Det er så deilig å ikke være så avsindig stresset mer. Det er litt som når noe som gjør veldig vondt går over. Man blir litt euforisk.  Jeg ...