Skatteetaten, lånekassen og organisasjonsfrihet.

Nå har dere vel fryktelig lyst på litt snasen info om min privatøkonomi?
Nei, men altså, jeg søkte Lånekassen om rentefritak. For i fjor. Det kan man få om man har jobbet fulltid og likevel tjent lite penger. Typisk kunstnersituasjon.
Og så fikk jeg ikke rentefritak. For jeg hadde ikke vært medlem av en kunstnerorganisasjon gjennom hele året, det vil si, hele den perioden jeg hadde søkt for. Resten av perioden, min uorganiserte periode, må jeg vise til innleverte timelister o.l. Og sånt driver jeg jo ikke med.
Det jeg ikke synes stemmer her er: Lånekassen henter sine tall fra Skatteetaten, de gjør liksom ingen egne bedømninger på hva du har tjent, det Skatteetaten sier er sant, er sant. Og det er bra. Skatteetaten må jo ha siste ordet. Men Skatteetaten godkjenner at jeg er billedkunstner. Jeg leverer "næringsoppgave for billedkunstnere". På skatteetatens befaling.
Men HER opererer Lånekassen med egne regler. Og forlanger medlemskap i organisasjon. Til tross for at vi har organisasjonfrihet nedfelt i grunnloven.

Skulle ønske jeg kjente en....en advokat eller noe.
Men jeg kjenner jo bare bohemer og snekkere.


2 kommentarer:

Elisabeth, innerst i veien sa...

Bohemer og snekkere er sikkert greit til sitt bruk, men neppe nyttig i det dette systemet.

frk. Figenschou sa...

Snekkeren er også stort sett mer praktisk enn bohemene.

Tre middels ukjedelige ting som har hendt i dag

1: Jeg fikk et prosjekttilskudd til et prosjekt som er fullfinansiert. Da høres det ut som jeg trikser til meg penger, men det betyr at jeg ...