sommer her og der

Jeg hadde en slags kulturell ahaopplevelse da jeg var i Bergen i vår. Vel, i Bergen var det jo sommer. Sånn ordentlig søringsommer som man leser om i avisene.
Det var rett og slett dritvarmt. Jeg og mannen satt utenfor leiligheten vår, på en benk som står i gaten, og prøvde å holde ut varmen. Inne i leiligheten var det jo svalt, men man må jo være ute når det er så fint vær, så det gjorde vi. Det var ikke særlig behagelig.
Åse kom forbi på sykkel. Eller ikke forbi, det var oss hun skulle møte, det var noe med en bok, men det hadde ikke noe med meg å gjøre så det var liksom ikke så viktig i situasjonen. Hun satte seg iallefall ned med oss på benken.
Det var her vi fikk den kulturelle opplevelsen. Man er ikke alltid like klar over at man eksisterer i forskjellige kulturer, når man snakker samme språk og leser samme aviser.
Jeg og Morten spurte rett og slett Åse hva man gjorde med denne varmen, hvordan man holdt ut.
Det var ikke egentlig et seriøst spørsmål, det var mer sånn normal værkonversasjon.
Men Åse svarte alvorlig. Vi pleier ikke å sitte slik på benker iallefall, svarte hun.
Til vår store overraskelse. For oss, som kom nordfra, var det eneste fornuftige vi kunne se for oss, å prøve å få mest mulig ut av solen og varmen. Men nei, det var meningen man skulle seilie og bade og sitte i skyggen. Det fantes et helt sett med ting som man gjorde om sommeren.
...ahaaaa.
haaa....
Hm.
Vi nordpå kan rett og slett ikke med sommeren. Ikke fordi vi ikke seiler og bader og sitter i skyggen, men fordi vi behandler vår egen sommer som om det skulle være noe galt med den.
Så går vi ibegge feller på en gang.
I dag er det som en kald, klar høstdag. Det har jeg i tidligere barmarkssesonger klaget på.
Men ikke mer! Det er jo perfekt!
Åtte-ni grader og sol er det perfekte turværet. Ikke så varmt at du blir sur og varm og av å gå, men akkurat så kaldt at du må ha på langermede saker, som du jo uansett må ha på for å unngå myggen. Og lufta er frisk og fin.
Men istedet for å nyte det, klager de fleste av oss over at det aldri blir skikkelig sommer.
Vi vet jo ikke engang hva vi skal gjøre når det blir skikkelig sommer! Skikkelig sommer er helt pyton, alle sitter ute i sola og lider, med et tappert smil. Vi må jo ta vare på sommeren når den er her, nemlig.
Og så er det nettopp det vi ikke gjør, for vi leser hovedstadsaviser og vet ikke lengre hva vi skal se etter. Det er helt idiotisk at vi er så opptatt av å bygge verandaer og plattinger, og har utemøbler og det hele, som kanskje ikke blir brukt hvert år engang.
Og vi klager på perfekt turvær, men glemmer det deilige i å gå uten stillongs. Og ser ikke den kalde klare luften, og utsikten, og muligheten til å være ute uten å lengte inn.
Dumme dumme oss. Som leser hovedstadsaviser og tror vi leser om oss selv, enda så godt vi vet at vi ikke gjør det.

Ingen kommentarer:

Påsken kom, sannelig

Det er påske. Jeg vet at vi har påskepynt en plass, jeg tror også jeg vet hvor. Den har ikke kommet opp på grunn av vannkopper, ikke at det ...