åkej, politisk:

Det pågår et ordskifte i Tromse for tiden, som resultat av at Tromse skulle/nå ikke lengre skal søke om å bli med i forvaltningsområdet for samisk språk. Hvilket ville innebært grove overtramp mot den norske befokningen i byen: folk ville hatt rett til å få svar på samisk for eksempel, om de henvender seg på samisk til offentlige innstanser. Man ville hatt utvidet rett til samiskopplæring i barnehagen, alle vet hva det vil føre til av utvanning av den norske identiteten. Og verst av alt: skilting på samisk, der det finnes samiske navn på steder. Og det samiske skal stå FØRST! Man blir altså nødt til, sikkert flere ganger om dagen, se samiske ord og bokstaver.
Dette oppleves og beskrives som å få det samiske tredd nedover seg. Tenk, samer skal få lov å henvende seg på samisk til offentlige instanser! Nei, dette er ikke mitt Tromse. Som ei ung jente uttalte det. "Mitt Tromse er norsk."

Jeg tenkte jeg skulle vise til noen utdrag fra debattene som har fulgt diverse nyhetssaker omhandlende dette.


-Nei Tromsø er ikke samisk, og ikke kommer det til å bli det heller.
Vist man ser i fortida så kom nok steinaldermannen lenge før samene kom til Nord Norge.
Så det at samene var først det stemmer ikke , det hjelper ikke hva disse såkalte lærde sier samene var ikke først . helt klart. 

-Rett og slett fantastisk!  (om utmeldelsen)


--helt enig :-) 

-Eneste synelelige samiske i byen er fraflyttere fra indre Finnmark og lykkejegere som ser ut til og prøve og tjene penger på turister 

-Hvorfor skal vi ha et eget sameting, som bare skal styre for samene? og krever  eiendomsrett og styring av  hele Nord Norge? 

-Problemet er mer når 5 prosent skal tre noe ned over hodet på 95 prosent av innbyggerne.
Uten sammenligning forøvrig, men et blir litt som om man reiser til Indonesia og sier at dere er ikke lengere muslimer, dere skal bli kristne. 


-Samene inntar "offer-rollen",  en rolle de dessverre er vant til å ta..    Dessverre har jeg ingen medfølelse med de.  For  slik som nå skjer, må samene ta mye av ansvar for selv.  De bare krever og krever, og  nekter å innse at de bor ikke alene i Nord-Norge.    

-Mener du alle etniske minoriteter skal kunne kreve å bruke sitt eget morsmål i kommunikasjon med offentlige myndigheter?
Og ha navn på veiskilt osv..


-Bor vi i Norge, eller i Sameland? 

-Hvorfor trakasserer samene oss andre? 


-No synes æ at "UR" folket har prakka nok på oss.  
 -Har aldri møtt en same som ikke lukter en blanding av tobakk, sprit og bensin. I det hele, så har samene stort sett få positive ting å vise til de siste tiårene

Ja. Det er liksom dette det går i. Mye sinne og frykt og usakligheter. Og jeg lurer på hva det kommer av. Hvorfor oppleves en så egentlig liten ting som så voldsomt. Kanskje fordi man føler man blir konfrontert med en fortid man ikke har ansvar for. Men det trenger jo ikke bety at man som same absolutt ikke skal få lov å lære samisk i barnehagen. For eksempel. Eller at man lukter en blanding av tobakk, sprit og bensin.
Denne tv-saken kan man jo ta en titt på. Her er det en mann som sier "Og egen regjering i Karasjok, og eget landslag i fotball, og eget melodi grand prix, saman holde på å bygge opp en stat i staten!" Ja. alt det der skal vi ha. Bortsett fra at den der regjeringen i Karasjok ikke er en regjering, men et rådgivende organ. Og det er kanskje ikke så dumt. All den tid samer er en minoritet og demokratiet ikke fungerer for minoriteter. Da kan det være greit at man har noe sånt som et sameting som bryr seg om dette som ingen andre bryr seg med, men som likevel er fryktelig viktig for mange.
Og faen da, at vi har eget landslag i fotball? Vi spiller mot andre urfolk, det er gøy, hva er problemet? Og joikegrandprixet, hva er egentlig problemet med en egen samisk joikekonkurranse? Egentlig? 
Hva er problemet? Egentlig?


6 kommentarer:

Anonym sa...

Æ blir så lei mæ av å les de der kommentarfeltan at æ kan ikke gjør det. Æ trøste mæ imidlertid med tanken på at dæm aller fleste som kommentere her e de samme som stemme Frp og dæm e heldigvis krympa betraktelig! Gi dem en 2 årsperiode til så regne æ med resten enten har bytta parti eller fløtta tel Spania for å klage på spanjolan.
Fysj kor stygt!

frk. Figenschou sa...

æ får egentlig ikke lov å læs dæm mer, for æ blir bare sittanes å rope.

paaskeharen sa...

Det beste med en del av de høyrevridde som er ivrigst til å kommentere er at de mangler helt grunnleggende ferdigheter i rttsknivning. Så det lyser et ufrivillig komisk skjær over dem. Aftenbladet.no's debattsider er en fest å lese. En basar.

Anonym sa...

Som eiendomsmegler fryder jeg meg spesielt over bolig-delen av diskusjonsforaene hvor de (med fortsatt skrekkelig rettskrivning) lager sine egne lover og regler, motsatt og til dels helt fjernt fra den almenne Norges lover, som vi andre stort sett forholder seg til. Jeg pleier å ta meg et glass vin og lese oppdateringene med jevne mellomrom, og så ler jeg så jeg rister!

Anonym sa...

Som eiendomsmegler fryder jeg meg spesielt over bolig-delen av diskusjonsforaene hvor de (med fortsatt skrekkelig rettskrivning) lager sine egne lover og regler, motsatt og til dels helt fjernt fra den almenne Norges lover, som vi andre stort sett forholder seg til. Jeg pleier å ta meg et glass vin og lese oppdateringene med jevne mellomrom, og så ler jeg så jeg rister!

frk. Figenschou sa...

ja, jeg burde vel le av samedebattene, men jeg gråter vel heller.

26te april

Jeg må skrive en tydelig mail. Det finnes tydelige mailer, strenge mailer, og sure mailer. Jeg har bare skrevet en sur mail en gang i hele m...