17.mai i utlandet. S v e r i g e, faktisk.

Jeg har etterhvert erhvervet meg et komplisert forhold til 17. mai.
Før var det så lett atte, eller, tungt atte egentlig, for jeg spilte jo tuba og da var det å drasse rundt på halvparten av sin egen kroppsvekt i morratog, skoletog, dukkevognstog og folke(vogns)tog, samt gjerne en gjesteopptreden på Jakobsnes eller Svanvik også. Mens man går i takt og får trødd av seg skoene av aspiranter.
Ble ikke så mye energi til overs til tenking i tillegg.

Etter som årene har gått har jeg samlet på meg endel søttenemaier i utlendighet. Noen har jeg feiret, andre har jeg oversett.
I år er jeg i Stockholm, og her er det jo helt ok at man er norsk så lenge man ikke går rundt og er stolt av det. Det har gjort søttenemai uhyre komplisert. Å, gi meg en tuba!
Det vil si, jeg farer litt med løgn. Egentlig syntes jeg søttenemai var helt ukomplisert, det er bare å la være. For det første er jeg mer nordnorsk og same enn norsk, og kjenner meg veldig ofte ikke igjen når "det norske" presenteres, og for det andre er jeg helt med på å se på søttenemai som en kvalm sjølfeiring av et oljestint folk.

Men altså. Ærlig talt.
Ta nu åsså slapp han av!
Når jeg tenker meg nøye om så tror jeg ikke barnetoget på Sunndalsøra eller dukkevogsntoget i Kirkenes er den største trusselen mot fred, kulturell forståelse og akseptanse. (Så lenge alle får vifte med de flagg de vil altså.)
Og egentlig så tror jeg ikke bunader og pølse i lompe er så subversivt heller.
Kanskje er det heller sånn at jeg har begynt å se på meg selv med svenske glasögon og bare er redd for den der latterliggjøringen som avogtil oppstår mellom to broderfolk. Og så sendte Risten Anne en melding med beskjed om å få på seg kofta og stille opp for å høre på Stoltzeberg og gå i tog med resten, og på en måte vil jeg overhodet ikke og synes det er litt i meste laget at vi skal gå hen og feire søttenemai i Stockholm, svenskers hovedstad i svenskers fødeland! Men da så Risten Anne: søttenemai som er sååå koselig!
Og sånn kan man jo også se det.

Jeg skal jo ikke akkurat ut og demonstrere med de andre ultranasjonalistene. Og jeg har ikke problemer ett sekund med å være med i Sameforeningen, så hvorfor det skal være så mye mer komplisert sånn med tanke på sjølgodhet og eksludering, det der å gå i tog med andre nordmenn, har vel bare med et ervervet brilleglass å gjøre.
Og så er det vel viktig å vise fram kofta der og. Tenker jeg.

Så. Hurra for søttenemai!
Lålelåle lå!
og ikke minst: Ka farsken!

6 kommentarer:

Nick Muddyfoot sa...

I år har vi russisk 17.maitaler i Kirkenes! Og godt er det, tenker en del mørkemenn fra femtisekstitallet roterer i grava si! I løpet av pinsa blir Kirkenesvannene isfri, jeg kan ikke huske at det har skjedd så tidlig før! Her ble det mange utropstegn!

Marina sa...

Mange år siden ble jeg gjort oppmerksom på et interessant konsept av en sur fyr fra Odessa i Texas. Han kalte området i Sør-Texas som grenser mot Mexico for "Lappland" fordi Mexico "lapper" over i Texas der. Han sa det riktignok med forakt (han var tross alt fra Odessa), men andre, og særlig folk fra grenseområdet, ser mer positivt på den mer mangfoldige kulturen. De betrakter seg selv som smartere fordi de forstår to språk og to kulturer. Jeg tror de har rett.

Og med moderne transport og alt det der holder jo store deler av Skandinavia på å bli Lappland etter hvert som flere og flere flytter over grensen. Det fører med tiden kanskje til at det blir like normalt å feire den søttende mai i Stockholm som det er å feire femte mai (Mexicos nasjonaldag) i Los Angeles?

frk. Figenschou sa...

ja, nordskandinavia har jo alltid vært lappland i begge betydninger da! folk har flytter og rørt på seg og emigrert og imigrert og har overhodet ikke hatt vett til å holde seg i ro.

iflg stolzenberg, har man visst feiret søttenemai i stockholm, sørskandinavia, i hundrevis av år, iallefall hundre, så vi er visst på rett vei der også.

L sa...

Sv.Tack Silje!
Vilka mått är jävla stort? Jag gissar att du må ha tillgång till en stor lokal (eller utomhus) om du vill ta en bild på ett stort objekt och ha en "clean" bakgrund. Är det produkter med en funktion (ex en stol) kan du kanske sätta in den i en fin miljö. Och du kan arbeta med att visa skalan. Hur stor är din produkt jämte en hand? Jämte en hel människa.
Har du möjlighet att para en översiktsbild på hela produkten med några detaljbilder?

Nu är jag ju riktigt nyfiken på vad du har för produkter! Mejla gärna ett par bilder så kan jag kanske ge vidare tips./L

frk. Figenschou sa...

ja jeg skal sende bilder! funderer bare på hvordan jeg skal gjøre det...vil jo ikke framstå som totalt talentløs på billedfronten. objektet er ikke mulig å flytte, og kryper oppover en vegg i et rom som er ca tyve kvadrat og har lite naturlig belysning...så det er ikke så lett. Skal maile deg bilder!

L sa...

Sv. Ser ut som att man får jobba med ljussättning för att få bilden dit man vill ha den. Behövs troligtvis ingen fancy equipment. Bygglampor, led-paneler eller ett par riktade lampor kan funka. Men man får tänka till lite hur man sätter ljuskällorna och riktar dem.

Men jävla stor sak. Stört nyfiken på att se bild :)

Avlistet

Jeg sitter og venter på et teams-møte. Som betyr at jeg har gått tidlig hjem fra ateliéret. Og det betyr at når jeg er ferdig på jobb er jeg...