Lappen gnager på sine egne. Eller det er vel de egne som gnager, faktisk

Og da gjelder det dette innlegget her:
http://www.dn.se/debatt/sverige-skanker-bort-tillgangar-i-sameland/

Problemet er at jeg i all hovedsak er enig med forfatterne av innlegget. Det som skjer er idiotisk, arrogant idioti, og en fullbyrdelse av kolonialiseringen. Les innlegget, det er sobert og edruelig og oppsummerer bra det jeg selv synes.

Men.
Jeg må konsentrere meg her for ikke å begynne å banne.


Den kraftigt expanderande gruvindustrin utgör ett direkt hot mot renskötseln, och därmed mot basen för den samiska kulturen.

För oss är kampen om Kallak huvudsakligen en fråga om renskötselns och den samiska kulturens fortlevnad.


N E I.
Reindrifta er ikke basen for den samiske kulturen. Reindrifta er VIKTIG for mange samer og DERES del av den samiske kulturen. Men det har alltid vært mindretallet samer som har drevet med rein. Og de andre da? Har de bare vært en gjeng parasitter eller gratispassasjerer som ikke har deltatt eller formet eller utviklet den samiske kulturen? Som har fått sin kultur utviklet av en liten adel reindriftsutøvere?
Tenk jeg tror ikke det.
Men tusen takk for den du!

Ja, man blir lettere irritert. For det er jo ikke akkurat første gangen man kommer over denne påstanden.
Og jeg har ett og annet mer å si om dette, men da kommer jeg til å komme for sent på jobb.



4 kommentarer:

Anonym sa...

Var någonstans i artikeln står det att icke renskötande samer inte har bidragit till och/eller parasiterat på den samiska kulturen? Är det något som du läser in mellan raderna? Jag hittar det hur som helst varken outtalat eller explicit i texten?

Hur storsamhället har bedrivit sin politik gentemot oss samer genom att bl.a reglera renskötselrätten har skapat stora splittringar bland den samiska befolkningen, vilket inte direkt gör oss starkare som grupp när vi vill hävda våra rättigheter. Jag håller med om att samisk kultur rymmer mer än bara renskötsel. Men samtidigt är det ju så att renen på olika sätt långt tillbaka i historien och än idag är nära kopplad till den samiska kulturen och till den samiska identiteten (och då inte bara genom renskötseln i sig). Och jag tror att om inte vi samer värnar om rätten och möjligheten till att bedriva renskötsel (oavsett om vi själva har renar el inte) så kommer den samiska kulturen, förr än senare, helt att uppslukas av majoritetssamhället.

Anonym sa...

Det står altså at renskøtseln er basen for den samiske kulturen. Der kan jeg ikke annet en å si meg hjertens uenig. Hilsen sjøsame

frk. Figenschou sa...

Jeg er absolutt for å verne om retten til å drive reindrift. Jeg synes også det er delvis problematisk og gå ut mot en tekst som dette fordi jeg i stort er enig i det som sies. Men jeg er kraftig lei av at reindriften er selve essensen av det samiske. Og jeg synes det er vanskelig å tolke setningen
"(...)hot mot renskötseln, och därmed mot basen för den samiska kulturen."
som noe annet enn enda en gjentagelse av at
renskötseln er basen för den samiska kulturen.
Det er den ikke.
Det har alltid vært en minoritet blant samene som har vært renskötere. (Samenes historie fram til 1750, Lars Ivar Hansen og Bjørnar Olsen(2004)) og denne minoritene har nettopp på grunn av de historiske prosessene du så vidt er inne på blitt som en adel hos samene. Men reinen har ikke nødvendigvis hatt en større praktisk verdi en verken sauen eller laksen. Symbolverdien er noe annet, men nettopp symbolverdien er jo her problemet.
Om det er sånn at reindrift= basen for den samiske kulturen, lurer jeg virkelig på hvilken rolle den majoriteten som ikke har drevet med rein har. Om denne majoriteten ikke har hatt en stor rolle i utformingen av en kultur de absolutt er en del av, hva annet enn parasitter kan man da være? Når en liten minoritet er de som har utformet kulturen?
Og da mener jeg ikke parasitter på samfunnet, men parasitter i kuturutformingen. Ettersom man er en del av kulturen men bidrar så minimalt at basen for hele kulturen ligger hos minoriteten.


Anonym sa...

Jeg leser også "hot mot reindrifta, og dermed mot basen for den samiske kulturen", som at reindrift er basen for den samiske kulturen.
Og da synes jeg det er irrelevant at reinen har vært viktig for alle, det står eksplisitt reindrift.


Tre middels ukjedelige ting som har hendt i dag

1: Jeg fikk et prosjekttilskudd til et prosjekt som er fullfinansiert. Da høres det ut som jeg trikser til meg penger, men det betyr at jeg ...