Vakreste vakreste vakre

Det hender jo at jeg tar t-bane i svenskenes hovedstad, ettersom jeg er der titt og ofte.
Både på Stokkeholmen og på t-banen.

I overigår hendte det to ting. Sist på dagen så jeg en hund med egen barnevogn. Bare at det var en hundevogn. Altså, det var ikke en barnevogn med en kinesisk nakenhårshund i, det var en vogn til å trille hunden i. Jeg kjente at jeg måtte koke litt, for vogna var stor som en barnevogn og tok jo ca 26 gang så stor plass som hunden og det er alltid veldig fullt på banen på Stokkeholmen.
Jesus. Bymennesker.

Men først på dagen skjedde det noe annet. Jeg hadde bestemt meg for å ha på kofte den dagen, som en del av Gállokprotesten, for å vise at vi finnes, hver dag, hele året, vi er ikke bare en sånn artig grei man kan ta fram i turist- og pr-sammenheng. (Og de som så meg kunne jo ikke vite at jeg også prediker dette med egen koftebruk som en del av en sterk nordnorsk identitet.)
Men så var holbien løsna da jeg skulle ta på kofta, og jeg hadde ikke tid til å sy, så det ble som Sápmi style med liidnin og silkesjal og kommager og sånt.
Nå kjente jeg at den delen av forklaringen egentlig var uviktig.
Vel. Iallfall satt jeg på t-banen og så kom det på et menneske i Bagis som begynte å prate til meg, og man er jo alltid litt skeptisk når fremmede damer begynner å prate med deg fordi man ser samisk ut, men hun var OGSÅ same og hun var OGSÅ gruvemotsatander så det var jo full klaff og fantastisk. Og hun syntes det var en veldig bra idé å bare være tydelig same som en protest mot behandlingen av samebyene i nord. Og så tok hun et bilde av meg og la ut på protestsidene på protestfacebook til protestgruppen i protestgállok. (etter å ha spurt så klart.) Og det bildet har vel fått ca 250 likes og starta en lang tråd om protestsymboler og det var jo litt artig.
Og jeg ser ikke ut. Jeg ser litt forskrekket ut og håret til alle kanter, eller mest til den ene,  og veldig sammenknytt og skjevt smil, men det er helt okei, for sånn ser jeg ut på absolutt alle bilder. Men jeg har på meg fine klær på dette og er absolutt tydelig samisk. 
Søstersen ga meg karakteren "vanlig minus" etter å ha sett bildet på facebook.
Derfor ble jeg veldig lattermild av denne kommentaren (og litt ubekvem)

(damemenneske:) Så vacker hon är och kläderna är otroligt vackra. (risk att Stockholmarna kopierar klädstilen som känns varm och rätt) med dom raka ansiktslinjerna och höga kindknotor skulle hon kunna tjäna en massa pengar på fotomodelljobb för de stora modetidningarna. Försöker föreställa mig henne som sminkad och friserad...ha ha..om ni ursäktar. Men vackrast som hon är. Med en vacker själ!

Det er nå første gang i mitt liv at noen har påstått at jeg, med mitt ultranorske utseeende, har høye kinnben. Men denne damen peker jo absolutt på behovet for at man vises litt mer, sånn at man faktisk kan SE det man ser, og ikke bare straks lese inn en eller annen stereotyp. 

Så jeg får vel sy fast den holbien og legge avgårde igjen.
Snart.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Fantastisk;-) man får nesten lyst til å se bildet... Bergljot

frk. Figenschou sa...

jeg får vel fravike mine egne prinsipper, iallefall litt sånn halvgjemt i kommentarfeltet:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151795702888984&set=gm.559753304090436&type=1&theater

finn fotomodellen.

Tenkerbell sa...

Kor søt du e!!!! Koffer har du bare sånn uklare fjåsebilda ellers?

Æ registrere også at du har ca likedan hår som mæ å kan derfor advare dæ om at det blir helt tøysat når man blir gravid, å det sir ikke så reint lite når man i utgangspunktet e vant tel at det e vanskelig hår!

Tre middels ukjedelige ting som har hendt i dag

1: Jeg fikk et prosjekttilskudd til et prosjekt som er fullfinansiert. Da høres det ut som jeg trikser til meg penger, men det betyr at jeg ...