ferdig med markomeannu for i år. Festivalkunstner takker for seg. Uten čirga, men med litt čiermmis

Kjekt.
Markomeannu er en fin liten festival. Nå skal jeg snart dra hjem, jeg har pakket og klaret. Funksjonærer og dugnadsgjeng er hyggelige, snille, fine folk, og uansett hva vi har spurt om så har vi ikke følt oss plagsomme. Jeg tror nesten jeg skal melde meg frivillig her til neste år.

Og så er det kjekt med sånn selvfølgelig koftebruk. At det er så mye forskjellige kofter, og at mange går i kofte, selvsydde innekofter eller tradisjonelle. Det er mye fine påfunn, kofta er sprekere enn bunaden. Ja, det er jo selvsagt kjekt at det er lavterskelbruk av kofte for kulturen sin del, men jeg tenkte egentlig mest på at da kan jeg glo på skallebåndene til folk uten at de tror jeg glor på dem fordi de er eksotiske samer. Det er jo ikke så lett å se at jeg er same.
(Og jeg har kjøpt meg biekso! Hurra!!! Det var det førtse jeg tenkte på da jeg våknet- jeg har kjøpt biekso!! Sånne fine mørke. Og nå må jeg jo virkelig komme igang med skallebåndsvevingen, ellers faller de jo bare av.)

Jeg har sett jokkmokksamer, lulesamer, kåfjordsamer, nessebysamer og sørsamer. Til og med en kildinsame, som jeg aldri før har sett i levende live, og mest har tenkt på som en myte. Det var litt kjekt, å så tydelig kune se i ansiktet hans at han både var russer og same.

En av de første dagene vi var her og jobbet, kom det en fyr bort og pratet med meg. På samisk, som jeg jo ikke akkurat behersker. Jeg synes alltid det er så strevsomt når det skjer. Jeg blir kolonialmakt med en gang. Men denne gangen skjønte jeg alt som ble sagt- han spurte bare hvordan det gikk- jo, det går bra, og Du arbeider? og ja, man må jo jobbe for føden, hahahahah. Jeg kan ikke få uttrykt hvor fornøyd jeg var akkurat da.

Språk er uansett litt interessant i denne sammenhengen, markasamisk skiller seg fra innerfinnmarkssamisk, og det er en del språkrasisme ute og går. Derfor er det så fint med det språkprosjektet som har vært en del av festivalen. Men mer om det i morgen tror jeg. Mer om alt i morgen egentlig. Nå er det noen på kjøkkenet som enten vil ha te eller svaret på hva som er meningen med livet, så jeg skal gå og vise ham hvor teen står.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Lurer litt på hva det er for slags språkrasisme du snakker om, kunne du forklart det litt nærmere for meg?

frk. Figenschou sa...

det er når dialektforskjeller mellom et stort og et lite språk/(el. dialekt) dømmes som feil og ukunnskap hos den mindre part, av den større part.

Susanne Amalie sa...

Jeg opplever av og til at folk synes jeg snakker rar samisk, jeg vet ikke om det er fordi jeg snakker en liten dialekt eller om det er fordi jeg snakker dårlig samisk.

Uansett, så er det himla godt å kunne kommunisere på samisk, særlig når man møter samer fra russisk og finsk side. Det føles VELDIG unaturlig å snakke på engelsk.

Dere ga virkelig festivalen vår noe ekstra i år, dere jobbet som noen galninger og resultatet ble fantastisk! :) Kom kom kom tilbake til neste år, Silje! Kom gjerne litt før, så får du slått inn en spiker eller to sammen med oss.

frk. Figenschou sa...

Ja, jeg vil være Cato sitt sidekick! Kanskje dere trenger noen som kan sveise?

dette er en overskrift, jeg fant ikke på noe bedre

Det er mulig det er på tide å bytte briller igjen. Fint, for det var jo så utrolig lite styr sist gang. Iallefall får jeg vondt i hodet hver...