Stockholm 6.oktober 2010

Kjäre pappa!

Her i Stockholm går alt bra. De to siste dagene har vi värt på metallverkstedet. Det er större enn det på Khib, men egentlig ikke så mye bedre. Eller, den maskinen man böyer rör med er manuell og ikke sånn automatik jävel som kjörer av seg selv, så det er jo bedre. Men bortsett fra akkurat det er det det samme og litt verre. De har ingen tekniker, og verksmestern er bare på jobb på onsdager, så det ser ikke ut og det er ikke noe vedlikehold å snakke om. Det finnes ikke et eneste apparat som skjärer rett. Sveisebenkene er helt nedsveisa så ingen sanne flater noen steder. Men man kan TIG-sveise! Og lodde.

Metallverkstedkurset er ikke särlig praktisk, vi står og ser på at verksmesteren gjör forskjellige saker. Han viste oss hvordan man skifter blad på bandsaga, det var ganske töft. Bladet kommer på rull så man må sveise det sammen, og bandsagen er utstyrt med alt utstyret som trengs til den prosessen. Det er et bittelite slipehjul og en bitteliten saks og en bitteliten punktsveis på siden av saga. Så man bare svp! grrr! bzt! og så er det klart.
Eller, bare, jeg har jo ikke prövd. Jeg så på når verksmesteren gjorde det. Uten vernebriller eller noen ting på knär med ansiktet rett i spruten. Han er ikke så opptatt av sikkerhet. Han skifter skiver på vinkelsliperen uten å dra ut kontakten. Da protesterte jeg, men han sa at det var ikke noe vits, knappen var så vanskelig å komme uforvarende borti. Menn altså.

Etterpå skal vi sveise. Heldigvis har jeg egen sveisemaske, men den virker ikke på TIG, som jeg har lyst å pröve, den er shade 3-11. Da får jeg låne da, får håpe jeg ikke får multiresistent tuberkolose.
Vi gjorde også noe, nei, vi så på noe lodding, som jeg drev litt med i Finland men som jeg synes er litt vanskelig, og sånn gammeldags gass-sveis, vet du hva jeg mener? Sånn oksygen og...acetylen? Knallgass. Pang! Du vet hva jeg mener.
Jeg må si at jeg liker nok best MIG. Så enkelt og greit når bare ikke tråden setter seg fast i det du nettopp sveisa. Og jeg kan ikke helt se for meg at jeg kommer til å sveise så mye rustfritt stål, men du vet, alt man kan får man bruk for.
Hvordan sveiser man aluminium? Alle sier det er så vanskelig. Skifter man ikke bare tråd i MIG-apparatet?

hilsen silje

Ps.: Nå har jeg fått forklart det der med vekselström og aluminium og TIG. Han kan ganske mye han verksmesteren selv om han ikke liker sikkerhet.

1 kommentar:

Tenkerbell sa...

Student-postkortet over alle postkort! Jeg er sikker på at jeg ble nesten like glad som pappaen din :)

dette er en overskrift, jeg fant ikke på noe bedre

Det er mulig det er på tide å bytte briller igjen. Fint, for det var jo så utrolig lite styr sist gang. Iallefall får jeg vondt i hodet hver...