Vindmølleri, tjo hei

I klassen min er vi flest utlendinger. Vi opplever alle sverigelivet for første gang. Sam holder foreløpig førsteprisen for beste generalisering: I think Swedish people are really really bad at explaining anything quickly. Hehe. Vi har hatt en god del verksted- og studiokurs i det siste.

Selv er jeg overrasket over hvor vanvittig byråkratisk alt er. For det første forlanges det svensk personnummer til absolutt alt. Kjøpe sengetøy til rabattert pris? Personnummer.
For det andre forlanges det ofte svensk legitimasjon. Norsk pass? Har du ikke svensk körkort?
Tegne mobilabonnement? Da må du fremvise bankkontoutskrift, svensk selvsagt, for de siste seks måneder.
Jeg forsøker å skaffe meg svensk bankkonto. (men nå tror jeg kanskje ikke jeg gidder lengre)
I går var jeg på Liljeholmen for å gjøre et preforsøk. På kølappmaskinen kunne du trykke på to knapper. Bank og kasse. Jeg må inrømme at jeg var litt usikker, men jeg trykket bank. Og jeg la merke til at det ikke var noe system i hvem som ekspederte hvilken kø, alle i alle kassene tok seg av begge køene så da slappet jeg litt mer av der jeg sto og vippet i masaiskoene mine og lurte på hvilke hindringer som kom til å velte prosjektet. Mitt norske pass? Jeg hadde jo brev fra Skatteverket med personnummeret, men kom det til å holde?
Se, det fikk jeg ikke vite, for jeg hadde trukket feil type lapp. Så da ble jeg ikke ekspedert.

Så jeg prøvde igjen i dag. Men nei, det holder ikke med brev, man må skaffe seg svensk legitimasjon. Derfor tror jeg kanskje at jeg bare lar det være, jeg kan jo ikke ta lappen bare for å få åpne en bankkonto. Dessuten får man neppe ta lappen uten svensk legitimasjon og så har jeg ikke noe særlig penger heller, så kanskje er det ikke så skrikende nødvendig.

5 kommentarer:

Tenkerbell sa...

Du får sikkert ikke ta lappen heller uten å fremvise svensk legitimasjon, og dermed sitter du der: Ikke bankkort fordi du ikke har lappen og ikke lappen fordi du ikke har bankkort.

Jeg liker når du forteller om Sverige for da virker det litt som det ulandet jeg forestiller (jeg forsøkte å skrive innbiler/indbiler/inbilder/, men Blogspot sier at det ikke er noe ord som er sånn, de vil bare gi meg ordet glansbilde og det blir jo helt feil i denne sammenhengen) meg at Finland er etter å ha forsøkt å fylle bensin der.

frk. Figenschou sa...

ja gud, bensin i finland, med seddelautomater med kryss over seddelbildene og så påført annen valør med sprittusj under der man skal putte pengene inn og pengene som bare kommer ut igjen og mørkt og regner og tusen mil til kemijärvi

Tenkerbell sa...

Jaaaa, nettopp! Og hvis du mot formodning er så heldig at det dukker opp en finne, der du står bensinløs og blaut, kan du ta tran på at han ikke forstår verken norsk, engelsk, tegnspråk eller hjemmelaget svensk!

Når jeg skal kjøpe røyk i Finland, fordi det er billigere og jeg er norsk, pleier heller ikke damen i kassen å forstå noen av overnevnte språkvarianter og som regel ender det opp med at jeg snakker sint norsk, hun snakker sint finsk, og jeg etterhvert marsjer (av og til med sigaretter, av og til uten sigaretter) ut av butikken.

Jo, det er fint i Finland :)

Elisabeth, innerst i veien sa...

Lurer på om det er like vanskelig å være svensk i Norge....tror ikke det..

frk. Figenschou sa...

det... vet vi jo ingenting om.

dette er en overskrift, jeg fant ikke på noe bedre

Det er mulig det er på tide å bytte briller igjen. Fint, for det var jo så utrolig lite styr sist gang. Iallefall får jeg vondt i hodet hver...