Håhåhåhåhå håhå!

Jeg har kjøpt meg en norsk-finsk lommeordbok (for nå er resten klappet og klart, mangler bare flybillett, men det der begynner det å bli kjedelig å skrive om). Jeg tenkte at det kunne være greit med ordbok, ettersom finsken min jo er ganske nordkalottpreget, -så jeg har kjøpt en liten men likevel ganske tjukk Norja-Suomi-bok.
Etter at jeg hadde kjøpt den innså jeg at den er verdt sinn vekt i gull! I gullgull! Jeg har nemlig slått opp litt sånn her og der, nå som jeg enda er i Norge er det jo egentlig ingen ord jeg lurer på, så jeg har bare tørrtrent, og hør bare her! Tilfeldig utvalgt!:

Finnmudd: peski
Håttlaus: huolimaton
Høkre: sekatavarakauppias
Hæk: ahne
Håndfallen: neuvoton
Tarv: etu
Tjåk: nalkuttaa
Tokk: valkutelma
Tokn: kidus
Trøysam: hauska
totning: totenilainen

Nå må jeg bare lære meg norsk!
Jeg tror kanskje høkre er en negativ form av å orge, en finnmudd er muligens en pesk...den finske oversettelsen tatt i betraktning...men resten er meg et mysterium.
Jeg tenkte kanskje at boka var fra 1952, men førsteopplaget er fra 1996. Haha! Hva er det de holder på med? Tokn?! Enten har de bare sittet og funnet på ord og håvet inn penger, eller så må det inn i betraktningen at jeg tross alt kommer fra et lite grensested langt nord, ellereller nei sannelig om jeg vet. Det virker egentlig som om de ikke har funnet sin 1950-1996 -ordbok.
Uansett har jeg fryktelig lyst til å snakke et slags mellomkrigsfinsk, kjenner jeg, nå som alternativet faktisk er der.
Merkeøks:leimakirves!
Haha nei hva ER dette for noe?
Gandebæ!

5 kommentarer:

Ole Kristian sa...

en totning er vel en fyr fra Toten?

frk. Figenschou sa...

ja, ok, den tok jeg, men hva gjør det ordet i en liten lommeordbok?

paaskeharen sa...

Lurer på om jeg hadde hørt forskjell på 'vanlig' finsk, og finsk som var nordkalottpreget. Fantastisk uttrykk:)
Det blir sikkert kjekt.

Anonym sa...

Pass deg for å kommentere ukjende sytebloggar. Dette er farlege og udugelege folk som lokkar deg med posthets og tek sjela di etterpå.

frk. Figenschou sa...

Nordkalottpreget er vel mer sånn når man bare kan si fjell og foss og elv og Vadsø og rein og polarsirkel, noe man sikkert ikke har så mye bruk for inne i Helsinki....


Oi! Men å kommentere posten er helt helt uimotståelig....

fortid, fremtid, nutid

Hver gang jeg treffer folk og snakker med folk så snakker jeg bare om jobb. Jeg kan bare snakke om jobb. Jeg vil ikke være sånn, jeg tenker ...