Sjølaksefiskerne vurderer etter det jeg har hørt å sette ut i natt.
1. juni er tradisjonelt datoen for å få brukene ut i sjøen, men i år har de ikke fått noe dato fra departementet.
Sjølaksefiskerne er ikke nødvendigvis en ressurssterk gruppe, om man setter sjølaksefiskerne opp mot elvefiskerne- de som betaler pr døgn- det er de som har advokater iblant seg.
Men sjølaksefiskerne er de som bærer tradisjonen i seg, og det er de som kjøper utstyret sitt av norske produsenter. Det er de som er avhengige av fisket sitt, som har det som binæring, og det er altså de som dagen før de vanligvis ville startet fisket, enda ikke har fått noe dato av departementet. I fjor og i forfjor fikk de midlertidige datoer av departementet, og ettersom de overhodet ikke har fått noe tidsrom å fiske i i år, har de tenkt å gå tilbake til datoene de hadde å forholde seg til før disse midlertidige datoene ble utdelt.
De som har gjort det andre steder har fått nøtene inndratt for tjuvfiske. Det er snakk om opp i hundretusen kroner i verdier. Og likevel gjør de det.
Man er så tilbakeholdne med å gi en ny dato fordi man vil ha en bærekraftig forvaltning av laksestammen. Det er her det er et poeng å sette fluefiskerne i elvene opp mot not- og garnfiskerne på sjøen. Det er nemlig de som betaler for døgnet man tjener penger på.
Turistene fra Tyskland og advokatene fra Møre.
Sjølaksefiskerne er tusseladder fra fjordholl.
Og ikke tradisjonelt en sammensveiset gruppe, det er mye konkurranse i hvem som får mest laks på hvilket bruk. Men her tror jeg de hadde hatt godt av å hatt en sterk forening med ansatt advokat.
I morgen kanskje jeg skal skrive litt om da jeg var med bestefar på laksefiske om somrene, en lakseplass som ikke eksisterer lengre, de fleste lakseplasser gjør ikke lengre det nemlig.
1 kommentar:
Æ blei så gla av det her innlegget :) Førde om det va et trist innlegg, så blei æ gla fordi nån satt ord på feskeridepartementets vissvass!
Legg inn en kommentar