Phoff.

Jeg hadde jo allerede før jeg dro til Gøteborg oppdaget at Sverige er et byråkratisk skjemavelde. Det var ikke bare enkelt å skulle melde seg opp som student, for den som husker den harangen.
Nå forsøker jeg å finne leilighet. Skolen tipset om en side for gøteborgsk leilighetsjakt. Den fungerer sånn at utleieren legger ut en annonse, og så kan jeg melde meg på den annonsen. (Ikke ta kontakt med utleieren.) For å melde meg på annonsen må jeg først ha fyllt ut fem sider med skjema på internett; navn, adresse, fjorårets ligning, fødselssted, bosted, kausjonister forleien, prestens ord ved dåpen, tidligere utleiere (valgt fra en liste, ikke fritt skrevet inn, hvilket var problematisk for en nordmann) osv. Og så kan utleieren velge om han eller hun vil ta kontakt med meg basert på dette. En enkelt annonse kan ha over femtusen påmeldinger.

Så finnes det forskjellige nettsteder der det ligger ute annonser. Her må man også registerere seg, men her registrerer man seg for å få lov å ta kontakt med utleier. Det er nemlig gratis for utleier å legge inn annonse, og så må jeg betale trehundre kroner for å få muligheten til å ta kontakt med utleier, i tredve dager. Altså, jeg kan ta kontakt med alle utleiere på nettsiden av hjertens lyst i en måneds tid. Nettsidene, det er tre-fire sånne nettsider man forholder seg til.
Jeg liker veldig godt den norske modellen der utleier betaler for annonsen sin.

Men når man så har funnet seg et sted å bo, langt der fremme i uoverskuelig framtid, da blir det bra. For gatene heter sånne ting som Lufttrycksgata, Barometergatan, Blåsvädersgatan, Badvädersgatan, Temperatursgatan, Basun-, Klarinett,- og Mandolingatan, Jordhyttegatan, Oljevärnsgatan....
det er jo en fest!
Eller så var det en fest den gangen navnekommiteen satte seg ned for å finne navn på disse gatene da. Desverre er planen å ikke ende opp i verken Zenitgatan eller Betonggatan, for når de har sånne navn, betyr de at de er i boligfelt fra syttitallet, og det er jo ikke noe galt med det annet enn at de ligger langt utenfor sentrum.

3 kommentarer:

Tenkerbell sa...

Sånn før jeg fortsette dialogen hos meg selv, når du faktisk har temaet hos deg; finnes det ikke en utleiemegler i Gøteborg? Et sånt koselig firma som driver med det samme som meg? Hvor du kan stikke innom, smile som en helt, sjarmere med din nordnorske norsk og få komme på visning på deres eiendommer? Eller driver de bare med bakvendt-opplegget sitt?

frk. Figenschou sa...

....men hva er det på svensk?

frk. Figenschou sa...

ok, google translate. mn virker ikke som om det er noe utbredt yrkesvalg her.

26te april

Jeg må skrive en tydelig mail. Det finnes tydelige mailer, strenge mailer, og sure mailer. Jeg har bare skrevet en sur mail en gang i hele m...