Eksotika- etter ny struktur

Jeg hadde egentlig grudd litt for denne. Men man kan ikke gi opp første dagen med ny struktur!

For det første hadde jeg grudd litt fordi jeg i utgangspunktet jo er imot å behandle nord som noe eksotisk. Men. Jeg innser jo at de aller aller fleste ikke kommer fra nordverdnen, sett i et verdensperspektiv, og så har jeg jo mange ganger bodd borte, OG jeg leser hovedstadsaviser og ser hovedstadstv, så jeg er helt fint i stand til å se Kirkenes delvis med gjestebrillene.
Jeg er jo tilogmed for lang for min mors samedyner og har dannet meg ut, så desverre blir mye av det jeg tenker...ting som kan brukes på lørdagsposter.

Det er ikke noe for det andre, jeg har rotet meg bort i det der med punkter igjen, som jeg gang på gang har vist at jeg ikke mestrer.

Men jeg aner ikke om de fleste av mine lesere er nordinger eller søringer, så det blir vel helt forskjellig hva dere får ut av det jeg skriver.

I dag har det sprunget masse unge fremmedfolk rundt i byen, og notert på blokker og tatt bilder med store, pretensiøse kameraer.
Jeg vet hvem de er. For det har stått i avisen. De studerer landskapsarkitektur og synes Sør-Varanger er en perfekt case.
Sukk. De har jo helt rett, det er jo dessuten de som setter parametrene for akkurat det der.
Jeg liker styggkirkenes akkurat som det er. Eller, jeg driter faktisk i Kirkenes.
Jeg har innsett at Kirkenes ER Kemijærvi, kommer du utenfra er det komplett umulig å se sjarmen. Og det er akkurat det jeg liker, det er utilgjort (jeg ville ikke bruke ordet pretensiøs en gang til i samme innlegg) og hovedpoenget ligger utenfor bykjernen, inne i menneskene og ute i skogene, og oppe på fjellene.
Hovedpoenget ligger i interaksjonen i uterommet, som er et begrep arkitekter, interiørarkitekter, landskapsarkitekter og byplanlegger elsker å bruke, og som for meg høres ut som noen som drar neglene nedover en tavle.
For dem gjelder det å skape gode torg, gater og muligheter for "menneskelig samhandling".
Poenget mitt er at uterommet ikke er i byen, uansett hvor mye folk og politikere snakker om det døde torget, uterommet er alle steder der det ikke er bygd. Det er det som er det verdifulle uterommet, og det har kun verdi så lenge vi ikke kultiverer det.
Man kan komme herfra eller sørfra og ville så mye man vil, men verdien i dette stedet ligger ikke i flislagte torg med fontener.

Og jeg tror, at med en gang man begynner å innbille seg at det er løsningen på noe som helst, vil man miste det egentlig verdifulle med Nord.

Sånn. Ferdig.

Ingen kommentarer:

Tre middels ukjedelige ting som har hendt i dag

1: Jeg fikk et prosjekttilskudd til et prosjekt som er fullfinansiert. Da høres det ut som jeg trikser til meg penger, men det betyr at jeg ...